Васељенски патријарх на форуму о савременом ропству

Његова Свесветост патријарх васељенски Вартоломеј одржао је импресивно предавање на Форуму о савременом ропству „Свест, акција и резултат“ у Цариграду 7. јануара 2019. године. Између осталих, посебно је поздравио „драге представнике Председништва за верска питања Турске и цариградског муфтију“. „Поздрављам и грлим сваког од вас благословима и радошћу предстојеће Нове године, 2019, посебно пошто смо с многима од вас овде у `краљици градова` прославили свети празник Богојављања.

У суштини, јеванђељска порука је порука правде, једнакости, правичности и истине. Али, нажалост, за многе широм света данас управо ова порука није услишена. Лично Христос нам је открио да је помазан и позван да благовести сиромасима ... да проповеда  заробљенима да ће бити пуштени и слепима да ће прогледатри, и да ослободи потлачене (Лука 4, 18).

„Међутим, после многих векова напретка и даље живимо у свету где неправда и ропство цветају, где се људско достојанство руши само због једног циља - себичности, добитка и грамзивости. Ваистину, круна Божјег стварања, а то је људско биће, и даље пати и бива злоупотребљено, а на то се гледа као на уобичајену ствар.

Наравно, љубав је у сржи хришћанске вере. Као што је познато, хришћани чврсто верују да љубав треба указивати Творцу и свој твари. Суштина Јеванђеља је љубав и отуда у сржи сваког хришћанског рада осећа се ангажман како што боље служити онима који пате и који су у невољи.

Свети Оци су изложили темељне истине о узроцима и начину како се решавају друштвени проблеми, неправда, злоупотреба својине, богаство и моћ, али и о томе како се имовина користи на добро човечанства...

...Овакав догађај може послужити као надахнуће и образац за све наше парохијске заједнице и друштва док ангажују људе свију вера да у живот проводе сличне програме. Из овог разлога, Васељенска Патријаршија је основала посебну радну групу о савременом ропству, која већ сарађује са католичком и англиканском браћом и сестрама. Али овај апел на акцију не упућује  се само хришћанским заједницама; то је апел за све.

Чврсто смо уверени да Цркве и религије могу дати значајни допринос разрешењу свих друштвених проблема, наравно, и ропства. Вера инспирише, јача и потпомаже борбу у заштити слободе и правде, па и онда кад се чини да је та борба сучељена са великим тешкоћама.

Цркве и друге религије могу култивисати дух мира, помирења и солидарности не само путем дијалога и сарадње, него и подршком на социополитичком нивоу и у грађанском друштву свих иницијатива које воде заштити људског достојанства и основних права...“

Извор: Васељенска Патријаршија (са енглеског Инфо служба СПЦ)