Васељенски Патријарх: Срби да буду поносни на патријарха Иринеја

Патријарх Вартоломеј: ”Срби да буду поносни на све што је Иринеј чинио” |  СаборникВасељенски патријарх Вартоломеј је рекао да српски народ треба увек да буде поносан на све што је патријарх српски Иринеј учинио за своју светосавску Цркву и на љубави коју је ширио широм васељене, баш као прави пастир. Патријарх Ватроломеј је навео да су се вечерас у Васељенској Патријаршији помолили за душу упокојеног предстојатеља Српске Православне Цркве.

- Управо сам се, на вечерњем богослужењу, које смо служили у Васељенској Патријаршији, помолио за душу блаженопочившег ми брата и саслужитеља, мудрог духовника и духовног вође српског народа, патријарха Иринеја. Као мајка Црква изражавамо саучешће српском народу и СПЦ, а писано саучешће сам пре неколико тренутака упутио и Српској Патријаршији - рекао је патријарх Вартоломеј.

Патријарх васељенски је истакао да је упокојени патријарх Иринеј показивао велико разумевање и љубав према свим људима, чак и онда када су изражавали друге и супротне ставове о Православљу и његовом српском народу, пренели су београдски медији.

- Показао је ширину и благодат сваким својим делом у животу. Нека му Господ подари вечно рајско насеље и нека се пред престолом Господа моли за српски народ и све православне хришћане. Вечан му спомен - поручио је патријарх Вартоломеј.

Извор: РТРС