Васељенски Патријарх у Бечу 24. априла

Његова Све-Светост васељенски Патријарх Вартоломеј посетиће Беч у недељу, 24. априла 2016. године. Повод посете је  освећење грчке православне цркве Светог великомученика Георгија у првом бецирку града Беча. Ово је најстарија православна црква у Аустрији. У међувремену су на њој обављени темељити радови на обнови.

Свјатејши Патријарх ће у 10 часова ујутру служити Божанску Литургију, а у наставку ће се обавити свечано освећење цркве. На свечаност у позвани многи представници Цркава, чланови дипломатског кора, као и личности из јавног живота.

Патријарх ће допутовати у Аустрију у суботу увече, а вратиће се у Цариград истог дана по освећењу цркве. Грчки Митрополит за Аустрију Арсеније (Кардамакис) изјавио је пред представницима штампе да је за православне у овој земљи велики благослов долазак Свјатејшег Патријарха.

Грчка православна заједница у Аустрији је настала крајем 17. и почетком 18. века. Већ у претпрошлом веку на аустријским просторима населили су се многи грчки трговци и занатлије с породицама. Године 1709. подигнута је једна капела посвећена св. Георгију, па је грчка парохија при овом храма све до данас задржала ово име. После неколико сеоба капеле у 18. веку, угледни грчки трговац Јохан Ритер фон Карајан, векики добротвор Православне Цркве у Аустрији, купио је 1802. две зграде на речном пристаништу у унутрашњем граду чиме је омогућено постављање камена темељца цркве Светог Георгија.

Не само Грци, него и други православни хришћани, Срби, Руси, Бугари и други, налазаили су у овој цркву духовну утеху све док нису и они подигли своје цркве. Међу истакнутим Грцима при овој цркви спомињу се индустријалац и велики добртвор Николаус Думба, посланик Теодор фон Карајан, као и велики грчки борац за слободу Ригас Велестинлис.

Извор: Катпрес (превод и обрада Радомир Ракић)