Васељенски Патријарх у Јужној Кореји

Васељенски патријарх Вартоломеј налази се у архипастирској  посети Републици Кореји. Повод посете је 50-годишњица освећења православне Саборне цркве Светог Николаја у Сеулу и учешће у међународном симпосиону на тему „Екологија, теологија и људско достојанство у православно предању“.

Ова посета, која траје до 8. децембра 2018. године, четврта је званична посета Патријарха цариградског Кореји, где је православна заједница – коју је првобитно започела Руска православна мисија - у сталном порасту.

Према Фондацији „Про Ориенте“, Православна Црква је сада присутна у многим градовима Јужне Кореје. Постоје и два манастира, Капиеонг и Јанг-гу. Митрополит Кореје је Амвросије (Зографос).

Већ у среду, 5. децембра 2018. године, Васељенски патријарх је одслужио вечерњу у цркви Светог Николаја у ​​јужнокорејској престоници. У истој цркви наредног дана Патријарх је началствовао архијерејском Литургијом, после које је дошло до сусрета с вернима при овој цркви. Патријарх је посетио бескућнике и учествовао у хуманитарној акцији једне добротворне агенције.

У петак ујутру, Васељенски патријарх је говорио на отварању симпосиона на тему „Екологија, теологија и људско достојанство“. У поподневним сатима приказан је корејски превод Патријархове књиге објављене пре десет година „У сусрет тајинству. Како схватити данашње православно хришћанство“.

Извор: катпрес (с немачког Инфо служба СПЦ), фото: http://basilica.ro