Васељенски Патријарх учествоваће у освећењу румунске Националне Саборне цркве

Његова Свесветост Патријарх васељенски Вартоломеј учествоваће у освећењу Националне Саборне цркве Румунске Православне Цркве, објавио је Његово Блаженство Патријарх румунски Данило на састанку Националног Црквеног Сабора у својој резиденцији.

Национална Саборна црква посвећена Вазнесењу Христовом и Светог Апостолу Андреју у народу је позната као Саборна црква Народног спасења. То ће бити патријаршијска Саборна црква за Румунску Православну Цркву и највиша православна црква у свету (131.9 метара). Нова црква може да прими 6.000 верника –десет пута више него садашња Саборна црква. Комплекс ће садржати и народну кухињу са капацитетом за 1.000 људи, два хотела и паркинг за 500 аутомобила.

Његову Све-Светост патријарха Вартоломеја лично је позвао патријарх Данило заљ време Сабора који је одржан на острву Криту у лето 2016. године, а касније и званичним писмом. Патријарх Вартоломеј је изразио личну жељу да учествује у увом важном догађају за православне Румуне датом у једном интервјуу прошле године ТВ станици Румунске Патријаршије, када је изјавио да је за њега увек задовољство и част да посети православне вернике у Румуније.

Патријарх Данило је такође најавио да ће свечаности освећења Националне Саборне цркве трајати пет дана, од 25. до 30. новембра 2018. године. Такође је дао обавештење о садашњем статусу овог грађевинског пројекта, за који је рекао да је 80% завршен.

Метална кровна структура треба да буде постављена од јула до краја септембра, док ће звона бити дигнута између августа и октобра. Крстови ће бити постављени на куполе крајем октобра, док ће бронзана врата бити намештена на главним улазима у току истог периода.

Освећење камена темељца Националне Саборне цркве одслужио је патријарх румунски Данило 13. септембра 2007. године.

Извор: Румунска Православна Црква (са енглеског Инфо служба СПЦ)