Васељенски Патријарх Вартоломеј посетиће Аустрију

Први по части православни Патријарх боравиће у Аустрији од 6. до 11. новембра 2014. – Учешће у јубиларним свечаностима Фондације Про Оријенте. – Предвиђен сусрет с Кардиналом Шенборном и Председником Фишером.

Беч-Цариград, 29.10.2014. Васељенски Патријарх Вартоломеј боравиће у посети Аустрији од 6. до 11. новембра ове године. Стварни повод ове високе посете је 50-годишњица Фондације Про Оријенте, мада ће Његова Свесветост имати сусрете и с другим високим политичким и црквеним личностима ове земље. Тако ће се сусрести и водити разговоре с Председником Хајнцом Фишером и Кардиналом Кристофом. На програму су посете и другим местима.

Пред свој полазак Патријарх васељенски је пред  аустријским новинарима високо вредновао свеукупни рад Фондације Про Оријенте, која се од самог почетка залаже за помирење и дијалог између Православне и Римокатоличке Цркве. Поред тога, истакао је архипастирски рад цариградског Митрополита у Бечу Арсенија (Кардамакиса), који се веома труди на све  снажнијем присуству Православне Цркве у овој земљи. Правослани треба да су благодарни аустријској држави, истакао је Свјатејши, као и тамошњим Црквама које су на разне начине помагале  Православну Цркву. 

У суботу 8. новембра, поводом прославе  50-годишњице рада Про Оријенте, одслужиће се екуменско богослужење у тзв. Шкотској базилици, док ће у наставку, такође пре подне, на Бечком универзитету, бити приређена свечана академија, на којој ће говорити, поред Свјатејшег Патријарха Вартоломеја, и коптски православни Папа-Патријарх Тавадрос II, као и Председник Папског савета за неговање јединства хришћана Кардинал Курт Кох, и, наравно, домаћин, Надбискуп бечки Кристог Кардинал Шенборн. 

Већ у петак 7. новембра васељенски Патријарх ће служити парастос  у Карнунтуму за све жртве прогона хришћана све од древног  времена до данас. Поред овога,  Свесвјатејши ће одслужити и торжествену Литургију за све грчке православне вернике и посетити гроб блаженопоч. претходног Митрополита Михаила (Стаикоса) на бечком  Централном гробљу..

У уторак 11. новембра Патријарх васељенски посетиће Бургенланд (Градиште), што ће бити први пут у историји да васељенски Патријарх посети Дијецезу Ајзенштат и тиме закорачи на панонско тле у Аустрији. Овде ће присуствовати свечаној  миси коју ће служити дијецезални бискуп Егидиус Живковић у својој катедрали у Ајзенштату поводом празника св. Мартина.

У Бургенланду (Градишту) настаће први  православни манастир у Аустрији. Ова дијецеза ставља на располагање локацију у месту Сент Андреја на језеру Цик. Припреме за изградњу манастира отпочеће већ у новембру. Патријарх ће овом приликом посетити локацију и разговарати с представницима локалне римокатоличке заједнице. Посетом Бургенланду Цариградски Патријарх окончава своју високу посету овој земљи.

Извор: Катпрес (обрада Р. Ракић)