Васељенски Патријарх Вартоломеј у Измиру

Његова Свесветост Патријарх васељенски Вартоломеј управо је започео једнонедељну посету Измиру (Смирна), западнотурском граду који су некад углавном насељавали Грци. Посета Патријарха Вартоломеја је значајна, пошто ће се окупити сви православни са својим свештеницима под окриљем својег поглавара. Патријарха ће пратити архијереји, као и велика група православних из Турске и иностранства.

За ово време Патријарх ће присуствовати међурелигијским догађањима, водити разговоре са муслиманским представницима, учествоваће у чину сађења дрвета у дворишту џамија и посетити једно богослужбено место Алевита. Свјатејши Патријарх такође ће учествовати у свечаном дочеку иконе Богородице Парамитије која ће бити донета из Свете Горе, као велики предмет духовности православних хришћана,  и унета у цркву Светог Вукола у Измиру; ова црква је добила име према првом хришћанском епископу овога града у II веку. За време своје посете Свјатејши Вартоломеј служиће у неколико цркава у Смирни.

Прослављеног грчког певача Хариса Алексију, потомка грчке породице која је некад живела у Смирни, Патријарх је лично позвао да дође и приреди концерт у суботу у част ове посете. Патријарх ће такође присуствовати симпозијуму о светитељима.

Прошле године Његова Светост је одслужио прву Божанску Литургију у цркви која је била у  демолирана 93 године. Црква је обновљена и поново отворена за богослужења од стране градских власти.

Извор: Православие ру (превод Информативне службе)