Васељенски патријарх Вартоломеј у Венецији

Васељенски Патријарх Вартоломеј ових дана налази се у Венецији, где се сусрео и са надбискупом, патријархом Венеције Франческом Мораљом са којим је посетио и катедралу Светог Марка и помолио се код моштију Светог јеванђелиста Марка. Римокаточички патријарх Мораља је подсетио на то да је Венеција одувек „место сусрета заједништва и дијалога“ између лица и заједница, па и кад су различити, па и верски, „али стога нису туђи једни другима, него су шта-више пријатељски настројени“.

Данас када је раширена секуларизација, Цркве су позване да свету понуде „веродостојно и поуздано сведочење истине и благодати“. Патријарх Венеције је дословно рекао ово: „Вера у Христа и живот у Христу гоне нас да приказуемо како верска димензија представља истинско богаћење за живот друштва и да је у нама стално трагање за путевима јединства, мира и помирења, а посебно када су у питању конфликти.“

Повод за посету васељенског патријарха Венецији био је празник Светог Генадија Цариградског 17. новембра. Православни митрополит Италије Генадије прослављао је тада свог небеског заштитника, а патријарх Вартоломеј хтео је да га почастити својом посетом с обзиром на то да су заједно студирали богословље на Халки. Врхунац Патријархове посете била је Божанска Литургија 17. новембра у Саборној цркви Светог Георгија.

Иначе, у Венецији се 21. новембра прославља Мадона дела Салуте, којој је посвећена велика базилика на улазу у канал Гранде.

Мадона дела Салуте је чувена византијска икона „Месопандитиса“ која је првобитно била омиљена на Криту и била символ братских односа Грка и Млечана. Када су Османлије освојиле острво, она је донета у Венецију. Градске власти Венеције су одлучили да у знак превладавања епидемије куге у 1. половини 17. века подигну базилику на каналу Гранде, и од тог времена она се сваке године свечано прославља.

Ове године ова светковина је у знаку прогоњених хришћана у целом свету. Већ 20. новембра, на предвечерје празника патријарх римокатолички Мораља биће на челу једне омладинске литије под називом „Марија, чврста жена вере“ од Трга светог Марка до базилике Мадоне дела Салуте. Учествоваће многи омладинци из више делова света, као и коптски епископ за област Минију Бутрос Факин Ала Фханан. За време литије осветлиће се неке значајне зграде у црвено у знак спомена на  хришћанске мученике.

Извор: Катпрес(са немачког Инфо служба СПЦ)