Вашингтон: Молитвено сећање на жртве бомбардовања Србије

Вашингтон: Молитвено сећање на жртве бомбардовања Србије
Вашингтон: Молитвено сећање на жртве бомбардовања Србије
Вашингтон: Молитвено сећање на жртве бомбардовања Србије
Вашингтон: Молитвено сећање на жртве бомбардовања Србије

У другу недељу Часног поста, 24. марта 2019. године, у наставку свете Литургије српска заједница у Вашингтону молитвено је поменула жртве НАТО бомбардовања Србије, а поводом 20-годишњице његовог почетка. На светој Литургији и парастосу окупио се велики број Срба и пријатеља нашег народа.

Богослужењу су такође присуствовали дипломатски представници Србије у Сједињеним Државама:  Ђерђ Матковић, амбасадор; Андон Сапунџи, заменик амбасадора; пуковник Драган Галић, војни аташе, и потпуковник Далибор Огризовић, заменик војног аташеа, као и остало особље Амбасаде. Такође, Ђорђе Милошевић, спољно-политички саветник у кабинету председнице Владе Р. Србије, који је пре преласка на службу у Београд био парохијанин цркве Светог Луке, присуствовао је богослужењу. По завршетку свете Литургије послужен је ручак свима присутнима.

Наредног дана, у понедељак 25. марта 2019. године, Амбасада Републике Србије организовала је округли сто на тему „1999 – 2019: НАТО – СР Југославија 20 година после“. Његова Екселенција Амбасадор Матковић упутио је позив Епископу источноамеричком г. Иринеју да узме учешћа у скупу, који је као свог представника упутио свештеника др Василија Вранића, пароха вашингтонског.

Скуп је отворио амбасадор Матковић, изразивши посебну захвалност епископу Иринеју на иницијативу да се жртве бомбардовања помену у свим црквама у његовој епархији, а и цркви Светог Луке на достојанственом молитвеном сећању пострадалих. Исте сентименте су упутили и представници војног кора.

После приказаног документарног филма о бомбрадовању Србије од стране НАТО пакта и последица које је оно имало на српски живаљ, отворена је дискусија у којој су учествовали присутни гости. Између осталог, публика је имала прилике да чује веома интересантне детаље о политичкој позадини НАТО интервенције, као и политичке анализе везаних догађаја од људи који су на изизетно високом политичком нивоу били живо укључени у заштиту интереса Србије пре 20 година: Обрад Кесић, Gregory Copley и John Saylor. После живе дискусије округли сто је окончан закључком да су овакви скупови неопходни не само ради размене ставова, већ и ради конкретног деловања на промовисању интереса српског народа.

Иако је од нехуманог чина НАТО бомбардовања Србије прошло две деценије, сећање на оне који су у том чину изгубили животе не бледи. Молећи се Богу да им подари вечни покој, Срби и са ове стране океана молитвено певају: „Вечан им спомен!“