Вашингтон: Први споменик посвећен св. Јовану Кронштатском

Руска православна Саборна црква Светог Јована Кронштатског у Вашингтону под заштитом је два велика света по имену Јован, а сада ће имати покров и трећег.

Цркву је основао Свети Јован Чудотворац Санфранциски 1949. године и посветио је  Светом Јовану Крститељу, а сада и нови споменик једном од руских највољенијих светаца, Светом Јовану Кронштатском, биће подигнут при Саборној цркви.

„Многи Американци знају за Светог Јована Кронштатског, јер су читали енглески превод његовог познатог дела – Мој живот у Христу, што су његови дневници. Он је познат у међу православнима у САД,“ рекао је Потапов.

Споменик ће бити први такав  споменик у Америци посвећен Светом Јовану Кронштатском, изјавио је настојатељ Саборне цркве протојереј Виктор Потапов. Статуа, коју је сачинио скулптор Димитрије Куколос, висока је 2,7 метара и тежи више од 816 килограма. Донирала ју је руска Задужбина Покрова Пресвете Богородице, која финансира скулптуре великих православних светих у Русији, Европи, Аустралији и Америци, и Руски национални креативни студио АРТПРОЕКТ.

Неколико скулптура ове Задужбине већ стоји у просторијама Архијерејског Синода Руске заграничне Цркве у Њујорку, као и у Саборној цркви Источне епархије у Хауелу, Њу Џерси и у Сан Франциску.

Првојерарх Руске Заграничне Цркве, Његово Високопреосвештенство митрополит Иларион осветиће споменик на храмовни празник, 8. септембар.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)