Васиљевдан у Цетињском манастиру

Васиљевдан у Цетињском манастиру
Васиљевдан у Цетињском манастиру
Васиљевдан у Цетињском манастиру
Васиљевдан у Цетињском манастиру

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је, на празник Обрезања Господњег и Светог Василија Великог, са свештенством свету службу Божију у Цетињском манастиру. У току Литургије Владика је рукоположио у чин ђакона професора Богословије Светог Петра Цетињског Душана Биговића.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља митрополит Амфилохије је рекао да је обрезање Христово показатељ Његовог трпљења. „Ту већ почиње Његово трпљење, ношење крста Његовог. Трпљењем је испуњен сав Његов земни живот, и оно врхуни у Његовом распећу на Голготи“, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

Говорећи о Светом Василију Великом, Владика је рекао да је овај светитељ Божји оставио дивна богонадахнута дјела којима се васпитавају читава покољења. „Само да поменемо његов Шестоднев. његово тумачење стварања свијета, који је узор за све потоње писце и учитеље Цркве који су се бавили том великом тајном настанка и узрастања свијета у коме се рађамо и у коме живимо“, казао је Митрополит Амфилохије.

Након Литургије Владика је благосиљао славски колач цетињске породице Ћеранић којој је Свети Василије Велики крсна слава. По завршетку богослужења митрополит Амфилохије је одржао редовни годишњи састанак са студентима Богословског факултета из Митрополије црногорско-приморске.

Извор: Митрополија црногорско-приморска