Васкрс на Малти

Васкрс на Малти
Васкрс на Малти
Васкрс на Малти
Васкрс на Малти

Духовно предвођени протојерејем-ставрофором Петром Пантићем, Срби који живе на Малти прославили су празник Христовог Васкрсења и победе над смрћу. У овим радосним данима, храмом Светог Николе у Валети одјекивала је торжествена песма „Васкрсење Твоје Христе Спасе…”.

На Велики четвртак у вечерњим часовима у храму Светог Николе прочитано је дванаест Страсних Јеванђеља о страдањима и жртвеној љубави Господа Исуса Христа. На Велики петак у истом храму служени су Царски часови и опело Христово - Плач Мајке Божје, а свештеник је изнео Плаштаницу на поклоњење и целивање.

На Велику суботу служена је света Литургија на којој се причестио велики број верника. У вечерњим часовима истога дана служено је Васкршње јутрење са опходом око храма, током кога је благоверни народ носећи упаљене свеће, заједно са свештеником и појцима певао „Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и свима у гробовима живот дарова“, са радошћу и молитвом дочекујући највећи хришћански празник.

На Васкрс ујутро храм Светог Николе у Валети испунили су православни верници Срби, Руси, Украјинци, Грузини и Бугари. Отац Петар је присутни народ поучио пригодном празничном беседом и поздравио најрадоснијим поздравом „Христос васкрсе!“, а након свете Литургије је уприличено послужење и дружење верног народа у просторијама храма. Васкршњој Литургији присуствовао је г. Горан Алексић, амбасадор Републике Србије у Италији.

У вечерњим часовима истога дана, отац Петар је посетио и верни народ у Бизербуџи, где је у храму Светог Георгија служена вечерња служба, након које је организовано послужење за све присутне.

За певницом су на васкршњим богослужењима на Малти појали чланови руског певачког друштва са Малте и Немања Радмило, дипломирани теолог из Беча. Током ове посете оца Петра Малти, свету тајну крштења је примило троје деце.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска