Васкрс Православља на острвима Тонга

Његово Високопреосвештенство Митрополит новозеландски Амфилохије  изражава своју радост што и на овим далеким острвима допире православна вера и што се и овде испуњава Христова заповест: „Идите и проповедајте свему свету...“. Он пише: „Већ смо осветили  Саборну цркву Свете Тројице  и сиротиште свете Тавите на Фиџију. А сада се налазимо на друогј територији, на острвима Тонга где предузимамо неопходне припреме за освећење темеља прве цркве св. Ђорђа великомученика и победоносца.

Само на неколико месеци после прве посете једног православног мисионара овом народу на изолованом острву у Тихом океану, неколико православних верника нас је поздравило радосно и благодарно Господу на новој цркви коју им је подарио. Правно смо је укњижили и превели на себе порту цркве потписавши уговор с продавцем и поставилим камен темељац ове најудаљеније цркве на свету.

Нека би Господ благословио и укрепио све православне мисионаре који се широм света труде упркос многобројним тешкоћама и несташицама с којима су сусрећу.

Нека благослови и просветли све приложнике и добротворе који су често помагали мисионаре и њихов рад у свом њиховом сиромашву,  пружајући утеху не само домородачком становништву него и сваком  ближњем који такође пати у својем сиромаштву...“

Извор. ОСР (Р.Ракић)