Васкрс православља у Јужном Судану

Васкрс православља у Јужном Судану
Васкрс православља у Јужном Судану
Васкрс православља у Јужном Судану
Васкрс православља у Јужном Судану

Прва Божанска Литургија после 38 година

Милошћу Божјом и благословом и молитвама Његовог Блаженства Теодора II, Патријарха александријског и све Африке, у суботу 10. јануара 2015.  Његово Високопреосвештенство Наркис, Митрополит Нубије, поставио је камен темељац првог мисионарског центра у Јужном Судану, који је однедавно самостална држава, a иначе много пропратио током грађанског рата који је трајао дуже од 30 година.

Овај први мисионарски центар посвећен је Св. апостолу и јеванђелисту Марку, оснивачу Александријске Цркве. Локација на којој ће се налазити центар само је 500 метара од Белог Нила, на источном ободу главног града Џубе. У свом кратком обраћању Високопреосвећени је пренео присутнима сву љубав и неизмерно старање Његовог Блаженства Теодора за Јужни Судан, а у наставку је похвалио оно неколико Грка који су, упркос тешкоћама и оспасностима, остали у овој области држећи високо упаљену буктињу Православља молећи се да дође дан трајног мира и јединства у овој земљи.

Наредног дана, 11. јануара 2015, после пуних 38 година, Високопреосвећени Наркис је одслужио Божанску Литургију у цркви Светог Стилијана у центру Џубе. Силне емоције и неизрецива радост захватили су оних неколико храбрих Грка који су остали  у Јужном Судану без обзира на тешке политичке услове. Надајући се да ће 2015. бити година мира, помирења и јединства становништва. Јануара 12, 2015. Високопреосвећеног Наркиса, Митрополита Нубије и свег Судана, примио је министар вера ове земље Мозес Телар Циндви, коме је скренуо пажњу на историјско присуство Православне Цркве у овој земљи и изразио жељу да ово присуство доприноси будућности земље пошто је Јужни Судан самостална држава. Са своје стране је министар изразио спремност своје државе да пружи све како би Православна Црква напредовала у мисији која је овој земљи неопходна.
Наредног дана Високопреосвећени је отпутовао у други град ове земље, Вау, да би успоставио контакт са неколико тамошњих православних породица и одслужио богослужење у цркви Пророка Илије, као и обавио крштење многе деце која су услед разних тешкоћа остала некрштена.

Извор: ОСР