Васкрс у Дрвару

Васкрс у Дрвару
Васкрс у Дрвару
Васкрс у Дрвару
Васкрс у Дрвару

И ове године за највећи и најрадоснији празник Васкрсења Господа нашега Исуса Христа било је свечано и молитвено у Дрвару. Прослава великог празника почела је свечаном Васкршњом Литургијом у храму Светога Саве коју су служили пароси дрварски протонамјесник Синиша Сердар и јереј Зоран Миловац.Светој Тајни Причешћа приступио је већи број вјерника. Приметно је да сваке године све више вјерних пости и причешћује се  што указује да се полако вјера враћа у дрварску долину одакле је насилно била протјерана. Радује и чињеница да све више младих долази на молитве и свакако улива наду да ће опет у пуном сјају  Светосавко Православље бити у Дрвару. Васкрсењем Господњим васкрсава и вјера у људима, чак и у онима који прије пар година нису жељели никакав контакт са вјером. Данас се и они полако враћају својој вјери.

Посебну радост и пуноћу празника учинила је посјета Његовог Преосвештенства Епископа бихаћко-петровачког г. Атанасија који је уз саслужење свештенства и монаштава служио Васкршње вечерње богослужење у саборном храму Светог Саве. Преосвећени Владика је у бесједи након молитве подучио вјерне да заиста вјерују у данашњи дан и у Васкрсење Господње јер је оно суштина и темељ хришћанске вјере.

У вечерњим часовима у великој сали Радничког дома у Дрвару одржан је концерт браће Теофиловића, а на опште одушевљење свих присутних. Сала Радничког дома била је испуњена до последњег мјеста, а вокални наступ Теофиловића оставио је неизбрисив печат на прославу овог најрадоснијег празника. Многи су од присутних имали прилику први пут слушати овакав вид вокалне музике и  након концетра су са усхићењем и одушевљењем позитивно коментарисали данашњи догађај.

Након концерта приређена је трпеза љубави за госте и учеснике, и изражена је нада да ће овај данашњи догађај бити прекретница и темељ неким будућим молитвеним и духовним дружењима.

На крају можемо благодарити Богу и Преосвећеном Владици Атанасију, који нам је дао благослов и који нас је потпуно подржао у читавом пројекту, и надати се да ће кроз овакве догађаје Васкрснути вјера у Дрвару и вратити онај стари пријератни сјај када су у дрварској долини подизани свети храмови, а вјера и љубав према Богу била у сваком дому.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка