Васкрс у Епархији осечко-пољској

Васкрс у Епархији осечко-пољској
Васкрс у Епархији осечко-пољској
Васкрс у Епархији осечко-пољској
Васкрс у Епархији осечко-пољској

Васкрсење Христово, Празник над празницима, Радост над радостима и Светлост над светлостима, свечано и молитвено је прослављено у Епархији осјечкопољској и барањској. У парохијским храмовима испуњеним верницима у току свете Литургије читана је Васкршња посланице Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и свих епископа Српске Православне Цркве, као и надлежног Епископа г. Лукијана, који је служио је свету архијерејску Литургију на Васкрс, али и другог дан Васкрса, у Саборном храму Светог великомученика Димитрија у Даљу. Овогодишњи Васкрс у Епархији осјечкопољској и барањској прославњен је уз светлост Благодатног огња из јерусалимске цркве Васкрсења Христова.

Велики Божји благослов, светлост Бога живога, у храм Светог краља Стефана Дечанског у Борову Насељу, на Велику суботу, пред поноћ, благословом Преосвећеног г. Лукијана, донео је Хаџи Милан Тадић из Борова Насеља, пошто га је преузео на београдском аеродруму. Затим су парохијски свештеници преузимали Огањ и односили у своје храмове и парохије, да светли на путевима и у душама наших верника.

Светом архијерејском Литургијом у Саборном храму Светог великомученика Димитрија у Даљу прослављен је највећи хришћански празник Светло Васкрсење Христово. Евхаристијско славље у присуству многобројних верника предводио је Епископ осјечкопољски и барањски г. Лукијан. Саслуживали су архимандрит Мирон Вучићевић, протојереј-ставрофор Јован Клајић, протонамесник Александар Ђурановић, јереј Драгослав Шалајић и протођакон Драган Сердар, који је прочитао Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја. Васкршњој радости и празничној атмосфери допринело је и такмичење за најтврђе васкршње јаје у Даљу. Овогодишњи победник је Тамара Ћурчић из Даља, којој је старешина храма протонамесник Александар Ђурановић уручио пригодну награду, дар Црквене општине Даљ.

Другог дана Вакрса, у понедељак Светле седмице, након свете архијерејске Литургије коју је у Саборном храму Светог Димитрија у Даљу служио Епископ осјечкопољски и барањски г. Лукијан, изнесене су из храма у литији крст, рипиде, Јеванђеље, иконе Васкрсења Христовог, Пресвете Богородице и других светих.  Литија је достојанствено кренула улицама Даља од светог храма до улице 30. маја (Прњавор), где је на имању породице Ђорђа Јелића извршено освећење жита и молебан за плодове земље. Пошто су прочитане молитве да Господ дарује земљи плодност, одржи благо поднебље, укроти силне ветрове, пошаље земљи кишу у право време, сиромашне нахрани, старе укрепи, младе уразуми, невернике просвети и обрати у истиниту веру, на имању породице Јелић припремљено је празнично послужење за све учеснике литије. Из многобројних грла верника, мушких и женских, који су се кретали у свечаној поворци, разлегала се песма "Воскресеније Твоје Христе Спасе". Осим епископа Лукијана, учешће у светој Литургији и литији узели су протојереј-ставрофор Јован Клајић, протонамесник Александар Ђурановић и јереј Драгослав Шалајић.

Васкршње радости у парохијама:

Извор: Епархија осечко-пољска