Васкрс у манастиру Крки

Васкрс у манастиру Крки
Васкрс у манастиру Крки
Васкрс у манастиру Крки
Васкрс у манастиру Крки

Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је на Васкрс свету архијерејску Литургију у манастиру Крки. Света Литургија почела је у поноћ, између Велике суботе и Васкрса, а претходило јој је Пасхално јутрење са почетком у 23 сата. Овај велики празник дочекали су заједно православни верници са разних крајева света који су се у манастиру Крки окупљали читавог дана уочи Васкрса.

Свеприсутна радост и свечана атмосфера осећале су се међу људима, а с почетком јутрења овај свети храм засијао је светлошћу многобројних свећа које су верни упалили у част Спаситељу. Весела песма чула се на далеко док су сви ишчекивали час почетка највећег и најрадоснијег празника за сваког хришћанина. Колона људи предвођена Епископом Фотијем и свештеницима направила је вход око манастира да би се поново сабрали у његовом храму и дочекали почетак Васкршње Литургије. Након молитве којом смо заблагодарили Господу у знак захвалности за силну жртву коју је поднео ради нашег спасења прочитана је Васкршња посланица којом је Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј са свим архијерејима Српске Православне Цркве честитао свима Васкрс и подсетио још једном на значај овог дана. Након свете тајне причешћа и завршетка Литургије у манастирском дворишту постављено је послужење и корпе са васкршњим јајима. Врло брзо звуке молитве заменила је весела граја започета неизоставним поздравом: „Христос Воскресе!“

Док славимо овај празник имајмо на уму да је Христос победио смрт и са њом све недостојно, мрачно и пропадљиво из људске природе, па тако и ми можемо победити грех и искушење угледајући се на Његова дела и живећи врлинским животом са циљем да се тако удостојимо неизмерне жртве коју је Он за нас поднео. Суживот у окриљу Цркве, присуствовање светим Литургијама и примање светог причешћа први су кораци на путу спасења које морамо допунити свакодневним трудом како у молитви тако и  својим делима, опроштајем, покајањем и непресушном љубављу према својим ближњима.

Извор: Епархија далматинска