Васкрс у Осијеку

Васкрс у Осијеку
Васкрс у Осијеку
Васкрс у Осијеку
Васкрс у Осијеку

На Васкрс, 28. априла 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ осечкопољски и барањски служио је свету Литургију у храму Успења Пресвете Богородице у Осијеку. Саслуживали су протојереј Александар Ђурановић, парох осјечки, протонамесник Драгослав Шалајић, парох тењски, и ђакони Срђан Лукић из Борова Насеља и Предраг Јелић из Даља.

Светлост и радост Христовог Васкрсења обасјала је сабране Осијечане, а молитвеног учешћа у светој архијерејској Литургији узели су народни посланици у Сабору Републике Хрватске др Милорад Пуповац и гђа Драгана Јецков, председник Заједничког већа општина г. Срђан Јеремић, председник Главне скупштине СДСС др Војислав Станимировић, као и друге угледне личности јавног и културног живота.

Слављење Празника над празницима је својим богоданим гласовима умногоме увеличао и Камерни хор Вуковарског српског певачког друштва Јавор на челу са хоровођом проф. др Слободаном Јелићем.

Владика Херувим пожелео је сабранима и свим верницима православне вероисповести благословен празник: -Читајући ових последњих дана Великог и Часног поста Васкршњи канон и храбрећи се да издржим сва искушења, која су постала све већа како се ближи Празник над празницима, сетио сам се Васкршњег јутрења и прве песме која се пева по уласку у храм: Васкрсења је дан, просветите се људи, Пасха, Господња Пасха, од смрти ка животу Христос Бог нас преведе, запевајмо победничку песму. Бесмисао смрти до Христовог Васкрсења је држао у оковима целокупну творевину, али Господ Исус Христос силази у дубине Ада и сама смрт бива уништена, јер није имала моћ да задржи Животодавца. Тако да Ад бива испражњен, смрт уништена, а Господ као Владар Живота изводи Прародитеље и праведнике у светлост новог живота. Од тог тренутка смрт је само сан и више не означава крај, већ почетак вечног живота у Христу Господу. Управо у том контексту и ми данас, као и многи пре нас, ишчекујемо Васкрсење и вечни живот у Царству Божијем узвикујући најрадоснији хришћански поздрав: Христос васкрсе - ваистину васкрсе!

Заједничарење је после Литургије настављено за трпезом Парохијског дома у Осијеку где су трудом надлежног свештеника сабрани могли да се окрепе и поделе радост међу собом.

Извор: Епархија осечкопољска и барањска