Васкрс у парохијама Епархије бихаћко-петровачке

Васкрс у парохијама Епархије бихаћко-петровачке
Васкрс у парохијама Епархије бихаћко-петровачке
Васкрс у парохијама Епархије бихаћко-петровачке
Васкрс у парохијама Епархије бихаћко-петровачке

Празник Васкрсења Господа нашег Исуса Христа прослављен је у Матавазима, општина Нови Град. На Васкрсни понедјељак у храму Преображења Господњег у Матавазима свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Карађорђе Дерајић. Ове године по први пут организовано је тамичење дјеце у разбијању Васкршњим јајима, те су троје најбољих награђени новчаним и утјешним наградама.

Нови живот, нову наду коју нам Христос Васкрсли подари својом моћном побједом над смрти, прославили су и парохијани Парохије кључке! Врло рано се у Кључу, у Спасовом храму, окупило преко стотину вјерника да узврате Творцу неба и земље што их избави од вјечне смрти. Литургијско Васкршње славље је почело у Цркви појањем тропара Христовог Васкрсења и завршено испред храма такмичењем у разбијању васкршњих јаја, хришћанским символом разбијања гробног камена и изласка Христовог из гроба!

Празник Васкрсења Господа нашег Исуса Христа свечано је прослављен у Блатној код Новог Града. Прослављање Васкрса почело је службом Божјом коју је у храму Свете Тројице служио протојереј-ставрофор Карађорђе Дерајић уз учешће већег броја вјерника из Блатне и околине. У току свете Литургије прочитана је посланица Патријарха српског г. Иринеја. Ове године као и претходних неколико година организовано је тамичење дјеце у разбијању васкршњим јајима, те су троје најбољих награђени новчаним и утјешним наградама.

Празник Васкрсења Христовог веома је свечано дочекан и прослављен у парохији Превијској. У току свете Литургије, велики број вјерника приступио је светим и животворним тајнама – Пречистом Тијелу и Крви Васкрслог Богочовјека Христа, да би тако сједињени са Васкрслим Христом и обасјани свјетлошћу Његовог Васкрсења, постали непосредни причасници Вјечног Живота, којег нам је својом побједом над смрћу, објавио и подарио Спаситељ наш Господ Исус Христос. Ове године, посебну радост и благодат међу вјерне унјела је свјетлост Благодатног огња са Гроба Господњег, који је преко Београда и Бања Луке донет са Христовог Гроба у Јерусалиму.

Највећи хришћански празник Васкрсење Господа Исуса Христа - Васкрс, прославили су и ученици Мјешовите средње школе „Босански Петровац“ у Босанском Петровцу. У сарадњи са својим професором православне вјеронауке, ученици су организовали 13. априла 2015. године, на Васкршњи понедјељак, изложбу васкршњих јаја у холу школе. Ученици су припремили и мали програм у којем су својим другарима - ученицима исламске вјероисповијести, одржали мало предавање на којем су их упознали о суштини, смислу и значају празника Васкрсења Господњег. Послије изложбе, профеесор православне вјеронауке и ученици подјелили су васкршња јаја колегама професорима и ученицима друге вјероисповијести. Васкршња јаја и овај пут показала су се као символ обнове живота, радости, мира, толеранције и заједничког живота.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка