Васкрс у Петрињи и на Малом Лошињу

Васкрс у Петрињи и на Малом Лошињу
Васкрс у Петрињи и на Малом Лошињу
Васкрс у Петрињи и на Малом Лошињу
Васкрс у Петрињи и на Малом Лошињу

Сабрани заједно у неисказаној Тајни Нове Пасхе, верни народ Божји са подручја петрињске парохије свечаним евхаристијским сабрањима прославио је празник светлог и спасоносног Васкрсења Господњег. Централна прослава празника одржана је у Петрињи, где се на почетку празничног дана верни народ сабрао у капели посвећеној Светом Спиридону Чудотворцу, Епископу тримитунском.
Након литургијског славља, сви сабрани су имали прилику да погледају поставку креативних радова ученика веронауке, који су били изложени у просторијама парохијског дома.

У жељи да се овај дан учини што радоснијим, након литургијског славља, надлежни парох петрињски је у пратњи верника учинио посету Општој болници „Др Иво Педишић“, приликом које је свим немоћнима, уз скроман дар, упућена честитка поводом празника Васкрсења Господњег и изражена жеља за што скоријим оздрављењем. У наставку дана, учињена је посета и потребитим породицама којима је уручена једнократна помоћ, која је делатном љубављу верног народа петрињске парохије прикупљана у току Страсне седмице.
Сутрадан, на Васкрсни понедељак, Света Литургија је служена у капели Светог великомученика Георгија у Брђанима. Након литургијског сабрања учињена је посета и уручена помоћ за две породице у виду беле технике, шпорета на дрва, кревета и једне краве, чију је куповину омогућила хуманитарна организација „Срби за Србе“.

У навечерје Васкрсног уторка, у Дому за старе и немоћне особе у Петрињи, служено је вечерње богослужење, док је сутрадан, у храму Светог пророка Илије у Блињи, служена Света Литургија.

Православни вјерници Малог и Великог Лошиња, су и ове године, на васкршњи понедељак, 13. априла 2015. године, молитвено прославили празник Васкрсења Христовог. Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Мићо Костић, парох ријечки, а појао је Александар Миљановић, члан хора храма Светог Николаја на Ријеци.Служашчи је на крају Литургије вјерницима честитао Празник Васкрсења, пренео им Благослов и честитку Његовог Преосвештенства Епископа горњокарловачког г. Герасима и зажелео свима да Празник прославе у љубави, миру, здрављу и радости.

Извор: Епархија горњокарловачка