Васкрс у Сантјаго де Чилеу

Васкрс у Сантјаго де Чилеу
Васкрс у Сантјаго де Чилеу
Васкрс у Сантјаго де Чилеу
Васкрс у Сантјаго де Чилеу

На празник Светлог Христовог Васкрсења, јереј Душан Михајловић, старешина парохије Светог Николаја Жичког у Сантјагу де Чилеу служио је Божанску Литургију у руској цркви Свете Тројице и Казанске иконе Божје Мајке. Захваљујући појцима певнице и диригенту Елени Раскоповој, по први пут за четири године постојања ове парохије служене су и Васкршња полуноћница, јутрење са литијом око цркве и часови, а нарочиту улогу су одиграли и Јуриј Малишкин и Раул Берковић, који су показали изврсно умеће на звонима, тако да је преко стотину присутних Срба, Руса и Чилеанаца дочекало празник Светлог Христовог Васкрсења на изузетно свечан начин. На богослужењу су се све време смењивала појања и молитве, јектеније и возгласи на српском, црквено-словенском и шпанском језику.

Дан раније, у суботу, после Литургије са вечерњем Светог Василија Великог, старешина парохије Душан Михајловић освештао је васкршња јаја и колаче, али оних који су желели да на Васкрс освештају јаја било је толико да је исти обред поновљен и после Васкрсшње Литургије, која је окончана око 3 часа ујутру.

На Литургији су читане Васкршње посланице администратора Епархије Буеносаиреске и јужно-централноамеричке Архиепископа цетињског и Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, затим Епископа аргентинског и јужноамеричког Руске Православне Цркве Леонида, као и Епископа каракаског и јужноамеричког Руске Православне Заграничне Цркве Јована.

На обе службе причестило се много одраслих и деце, а што је веома значајно већина причасника се активно припремала пред причешће постом, молитвом и исповешћу. 

И поред тога што је празнично богослужење трајало више од четири сата, на празничном обеду остало је толико верника да је парохијска сала била испуњена до последњег места. После свечаног богослужења организован је свечани ручак за који су биле задужене Марина Золотухина и Надежда Лукјанова на коме су били представљени национални специјалитети које су припремиле домаћице ове парохије.