Васкрс у Синсинатију

Васкрс у Синсинатију
Васкрс у Синсинатију
Васкрс у Синсинатију
Васкрс у Синсинатију

Какво радостно доба године, излазећи  из дубине таме и хладноће и подмлађени са доласком пролећа;цветањем цвећа, пупољцима дрвећа, топлим временом, цела земља оживљава поново из стања мировања. После више месеци оштрог зимског времена, последњих неколико недеља су довели до промене годишњих доба, како је наш посни период напредовао до Страсне седмице и на крају кулминирало у Васкрс. Изгледа да  цела творевина прокламује Васкрсење нашег Господа и Спаситеља Исуса Христа!

Широм света, посни период је посебно време за православне хришћане, нарочито током Страсне седмице. Богослужења су одржана у цркви Светог Ђорђа на Велики четвртак, Велики петак и Велику суботу водећи нас до Васкршње прославе у недељу. Цео Великопосни период јевреме за саморефлексију, време да поједноставимо своје животе, фокусирајући се посту и молитви, и размишљајући шта је наш Спаситељ прошао током последње недеље пре његовог распећа.

У недељу, верни народ Српске православне цркве Светог Ђорђа, са својом децом, је испунио цркву, припрату и порту да прославе Васкрсење Христово! Оцу  Петру су помагали у олтару браћа Томпсон, Томас Фрејзер, Вељко Уверић, и Адам Меадор, на Васкршњој Литургији са много причасника који су прилазили да приме Тело и Крв у виду Евхаристије. Лесли Фрејзер је за време свете Литургије читала апостол, док је хор, предвођен дугогодишњом парохијанком Ненси Хелбић, певао изванредно са неким парохијанима из других градова који су дошли да певају и славе са нама. Небеса су се истински радовала да виде толико наших породица са децом, која су дошле да учествују у овом узвишеном и посебном  дану!

Након Пасхалне свете Литургије, наша деца су учествовала у традиционалном лову на васкршња јаја у црквеној порти, испред парохијске цркве. Како је било лепо видети толико насмејаних  лица  на таквом сунчаном, и дивном дану - не само деце, већ и родитеља и бака  и дека! Хвала свим добровољцима који су помогли сакрити васкршња јаја у порти цркве и припазли нашу дечицу, нашу будућност.

Након тога, верни народ цркве Светога Ђорђа се је окупио у црквеној сали на дружење и сјајан ручак који су припремили наши вредни парохијани  Мирко и супруга Ђука Шебез, са родитељима Ђорђем и Јелом. После много недеља поста, породица Шебез је показала како се нешто брзо и изванредно може учинити за добро своје цркве - са укусном сармом, печењем и осталим специјалитетима и колачима које сте могли самопожелети! Хвала вам пуно на старатељству и на овом великом подухвату. Нека Бог благослови Шебез породицу! Такође, хвала Ђозефу и Ради Карфора као и деци Ариани и Никол који су се прихватили улоге старатељства и спонзорства за наредну 2015 годину на дан  Васкршње Прославе! Нека такође Бог све њих благослови и подари им свако добро!

Васкрс 2014 је био огроман успех, каои увек. Приметили  смо велику посећеност и добровољне прилоге, али још важније, то што смо били у стању да заједно дођемо у добром здрављуда прославимо Христово Васкрсење,који онима у гробовима живот дарова! Сетимо се оних који нису могли да присуствују Васкрсу због лошег здравља да и њих Бог благослови! А посебно захваљујемо сестрама КСС које су дошле да очистите и припреме цркву и салу за овај велики празник. Такође, хвала Протиници Гордани и Саши Крсмановић за њихов рад на чишћењу и реновирању мале црквене сале која сада изгледа дивно!

Нека не заборавимо оно што је Христос учинио за нас, његовом смрћу и васкрсењем, пошто се сада од Васкрса приближавамо данима који воде до Вазнесења и Педесетнице. Сетимо се да славимо Васкрсење сваки недеље у облику свете Литургије и Свете Евхаристије и да треба да се потрудимо да чешће присуствујемо светим богослужењима. Поставимо темеље за нашу децу и оно које волимо, што нам много значи у нашим животима - наш посао, статус, образовање, спорт, хоби... - да смо православни хришћани и то је оно што нас дефинише. То је оно што нас издваја од остатка света! Као обраћеник у Православље, ја сам веома касно открио у мом животу лепоту Православља, али моја драга српска браћо и сестре, Бог је доделио Србима ову лепоту одавно! Не дозволите да лепоту Православља умањите секуларним стварима у овој земљи и овом свету! Не дозволите да вам деца лежерно доживе ову лепоту, већ их учимо прихватању светлости Православља, не само њих већ све оне са којима се сусрећемо у свакодневном животу! Нека нас све Бог благослови и даде нам снагу и стрпљење да урадимо ове ствари!

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

У Христу,

Адам Меадор

Извор: Епархија источноамеричка