Васкрсење Господње у Крагујевцу

Васкрсење Господње у Крагујевцу
Васкрсење Господње у Крагујевцу
Васкрсење Господње у Крагујевцу
Васкрсење Господње у Крагујевцу

У Саборном храму у Крагујевцу у поноћ, уз појање васкршње стихире Воскресеније Твоје Христе Спасе, брујање звона и упаљене свеће, отпочело је свечано Васкршње јутрење са литијом. 

По повратку у храм, настављено је Васкршње јутрење, радосним песмопојем васкршњег канона Васкрсења је дан, просветимо се људи. По завршеном јутрењу, уз речи Васкршњег тропара Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима који су у гробовима живот дарова, почела је света архијерејска Литургија, коју је служио Његово Пресовештенство Епископ шумадијски г. Јован уз саслужење братства Саборног храма.

-Васкрсење Христово је победа над смрћу, победа над грехом, победа над ђаволом, то је пролеће за душу људску. Једна васкршња песма дивно каже: Данас Христос као сунце засја из гроба, данас грану пролеће у душама нашим. Васкрсење је празник радости, наде, и живота, поручио је Епископ.

Свечаној васкршњој Литургији присутвовао је велики број верника, председник Скупштине града Крагујевца г. Мирослав Петрашиновић, председник Црквене општине г. Мирослав Брковић. Васкршњу посланицу Патријарха српског г. Иринеја прочитао је јереј Слободан Савић. После завршене Литургије, владика Јован је осветио васкршња јаја која су подељена верном народу.

У двору Епископа шумадијског свештенство града Крагујевца и гости разменили су честитке уз радосни васкршњи поздрав: Христос Васкрсе - ваистину Васкрсе!

Срећко Зечевић, протонамесник

Извор: Епархија шумадијска