Васкрсење у Новом Каленићу

Васкрсење у Новом Каленићу
Васкрсење у Новом Каленићу
Васкрсење у Новом Каленићу
Васкрсење у Новом Каленићу

У току Страсне седмице, архимандрит Петар и протојереј-ставрофор Јаков Јовић служили су у манастиру Нови Каленић сва великопосна богослужења која су верне уз пост духовно припремила за прославу наступајућег празника.

Празник Васкрсења Христовог, на најсвечанији начин прослављен је у манастиру Светог Саве Нови Каленић код Канбере. Прослава Васкрсења Христовог започета је у поноћ полагањем плаштанице на часну трпезу и изношењем упаљене свеће која преставља светлост Васкрсења Христовог. Тим покретом отпочело је празновање Васкрсења уз звона ново каленићког манастира, која су огласила радост Празника. Мноштво верног народа се окупило у манастиру да би са игуманом архимандритом Петром прославили празник над празницима.

Игуман Петар је служио Васкршње јутрење и у наставку Литургију. Архимандрит је прочитао посланицу Патријарха српског г. Иринеја и нагласио речи које кличемо: „Данас је дан Васкрсења и просветлимо се слављем, и једни друге загрлимо, и рецимо: Браћо! и онима који нас мрзе! Опростимо све Васкрсењем и запевајмо: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима који су у гробовима живот дарова.“ 

Извор: Митрополија аустралијско-новозеландска