Васкршња академија у Босанском Петровцу

Васкршња академија у Босанском Петровцу
Васкршња академија у Босанском Петровцу
Васкршња академија у Босанском Петровцу
Васкршња академија у Босанском Петровцу

У петак друге седмице по Васкрсу, 24. априла 2015. године, у Дому културе у Босанском Петровцу први пут је одржана Васкршња академија. Ову прву Васкршњу академију припремили су ученици Мјешовите средње школе „Босански Петровац“, те ученици основне школе у Босанском Петровцу. Настала је као плод жеље и ентузијазма ученика средње и основне школе и њихових вјероучитеља, да своју љубав према Васкрсломе Господу, вјери православној, роду своме, граду и свим људима у њему, преточе у стихове, рецитале, бесједу, пјесму и игру.

Академија је почела Васкршим тропаром и поздравом водитељки програма, Марије Булајић и Јоване Будимир, које су свим присутним у сали пожељели добродошлицу и упутили позив да се заједно са њима радују у радости и љепоти овог великог хришанског празника, уз молитве Васкрслом Господу да вечерас васкрсну доброта, срећа, радост и мир, љубав и нада у срцима свих нас окупљених у овоме Дому.

Након поздрава водитеља, присутнима се обратио Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Атанасије, који је благословио академију, рад и труд ученика и њихових вјероучитеља на припреми академије, те је одржао кратку Васкршњу бесједу. Потом су се ученици – водитељи захвалили Епископу на указаној части и несебичној љубави, коју нам је учинио својим благословом и присуством на академији.

На позорници Дома културе публици се најприје представио хор ученика основне школе, који је отпјевао радосне васкршње пјесме „људи ликујте“ и „Ми недјељу празнујемо“ Васкршње слово Светог Јована Златоустог говорила је Николина Мрђа, ученица другог разреда Гимназије.

Централни дио академије био је драмски приказ под називом „Да ли је за све крива Адамова јабука“. Како се изборити са себичношћу и равнодушношћу према животу и Васкрсењу, као највећој пројави и побједи живота, показали су нам ученици – чланови драмске секције, основане на часовима вјеронауке у Средњој школи, својим драмским приказом „Да ли је за све крива Адамова јабука“. Глумци у овој представи Марко Латиновић, Јована Будимир, Анђела Радишић и Јелана Зорић, изобличавајући себичност и равнодушност која прелази у гордост, они у овом игроказу показују како у свјетлости Васкрсења Христовог, проналазе пут до смирености и буде вјеру и љубав у себи. Академија је настављена сплетом васкршњих и народних пјесама, као што су „Ој Недјељо најсвјетлији дане“, „Густа ми магла паднала“, „Удаде се Јагодо“ које су извели чланови Етно-групе ученика Средње школе. Иначе ова мала аматерска етно-група формирала се на додатној настави предмета Православна вјеронаука у Средњој школи. Чланови ове групе су Биљана Мрђа, Јелена Зорић, Марија Булајић, Александра Драгић, Милица Мирковић и Николина Мрђа. Ове радосне пјесме уљепшао је својом хармоником Никола Стојановић, талентовани ученик другог разреда Гимназије.

У наставку академије, чланови драмске секције средње школе, Данијела Пећанац и Александра Драгић, извели су мали скеч – игроказ под називом „Бог заиста Постоји“. Сплетом игара и пјесама публици се представио и фолколорни ансамбл културно-умјетничког друштва „Грмеч“ из Дринића. Химну љубави апостола Павла говорила је ученица средње школе, Јована Будимир, а стихове пјесме „Људи траже“ рецитовала је ученица основне школе, Марија Ћулибрк.

Васкрсењем се обнавља живот, нашем постојању даје смисао, животу путоказ и циљ. Оно је и позив да издржимо у свим недаћама, да останемо и опстанемо на овим просторима. Пјевајући стихове народне пјесме“ Ајде Јано кућу да не дамо“, чланови наше средњошколске етно групе, жељели су све присутне охрабрити, ободрити, пробудити наду у живот у останак и опстанак на овим просторима. Да живимо, остајемо, опстајемо, освећујемо се и просвећујемо у науци Христовој и благодаћу Духа Светога, нама је императив живота. То је главна и основна порука коју су показали учесници програма Васкршње академије у Босанском Петровцу. Радост због једног оваквог, по садржају и квалитету можда скромног, али по величини љубави коју су и њега уткали ученици коју су га припремали, великог скупа, показали су присутни Петровчани у дворани Дома културе, који нису крили своје задовољство и одушевљење организацијом и изведбом програма академије. По завршетку академије, након што су пришли Епископу Атанасију на благослов, прилазили су и реализаторима и учесницима програма честитајући им и захваљујући на овом дивном скупу и дружењу који су им припремили.

Нека би дао Бог да оваквих црквено-просветних приредби и саборовања буде још више, да свједочимо пред Богом и родом и пред генерацијама које долазе да смо били, да јесмо и да ћемо бити.

Предраг Вујић, проф. православне вјеронауке

Извор: Епархија бихаћко-петровачка