Васкршња академија у Добруну

Васкршња академија у Добруну
Васкршња академија у Добруну
Васкршња академија у Добруну
Васкршња академија у Добруну

Традиционална Васкршња академија, коју су заједнички организовали управа добрунског манастира Успења Пресвете Богородице и Српско соколско друштво „Соко“ из Добруна, ове је године одржана у понедјељак, 23. априла, у препуној манастирској сали Народног дома.

Игуман манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда архимандрит Јован Гардовић говорио је у краћој уводној бесједи о Васкрсу као највећем хришћанском празнику, нагласивши да га славимо у помен на дан када је Господ Исус Христос васкрсао из мртвих, побједио смрт и свим људима од Адама и Еве до посљедњег човјека на Земљи даривао вјечни живот.

И ове као и ранијих година на Академији су проглашени најуспјешнији радови пристигли на овогодишњи, шести по реду, конкурс часописа за духовну и културну просвјету „Соко“ из Добруна, за кратку „Васкршњу причу“.

Аутор најбоље кратке „Васкршње приче“ је Невенка Пјевач, вјероучитељ из Новог Београда, за причу „Дата реч“, пристиглу под шифром „Јустин“, и њој је припала диплома и награда од 200 КМ.

Друго мјесто, диплому и новчану награду од 100 КМ освојила је Славица Гарић, књижевни стваралац из Вишеграда, за „Васкршњу причу“ пристиглу под шифром „Душица“.

Треће мјесто, диплому и награду од 50 КМ освојио је Драган Стајшин, студент Православног Богословског факултета „Свети Василије Острошки“ из Фоче, за „Васкршњу причу“ пристиглу под шифром „Одигитрија“

На овогодишњи „Соколов“ конкурс пристигла су 24 рада из Србије, Републике Српске и Црне Горе.

Најављено је да је у плану да награђене кратке „Васкршње приче“ са досадашњих шест „Соколових“ конкурса буду објављене у посебном зборнику, који ће штампати Издавачка кућа Митрополије дабробосанске „Дабар“.

На Васкршњој академији су са краћим игроказом наступили најмлађи чланови „Соколове“ драмске секције, ученици подручног одјељења Основне школе „Вук Караџић“ из Добруна.

Изложбом својих ручно тканих, плетених, везених и хекланих радова ово вече су употпуниле и чланице „Соколове“ секције кућне радиности.

Извор: Митрополија даборбосанска