Васкршња порука Џорџа Џозефа, преседавајућег Друштва православних хришћана (OCP Society)

Христос васкрсе! Благословен празник Васкрсење Христово!

Khristos haryav i merelotz! Orhnyal e Harouthyoune Khristosi! (јерменско источњачки дијалект)

Реч се оваплоти. Сваки верујући хришћанин зна да Бог сиђе на земљу као човек да живи међу Својим створењима и да узме на Себе њихове грехе и да умре њих ради; Он је васкрсао и узнео се на Небеса. То је био велики Божји план из превелике љубави Божје према нама. Он од нас заузврат очекује да га волимо на исти начин. Али су наша преимућства усредсређена на неке друге ствари. Уместо да узвратимо на Његову љубав, ми пре бирамо да следимо неславни догађај из Рајског врта. Упркос Нојевој барки, и касније, изгону у Египат и Вавилон, човечанство је остало исто. Упозорење пророка Исаије у првој глави његове књиге не значи нам ништа. Ми смо се несаломиви у томе да се опаметимо.

Баш у таквом окружењу још једна Страдална седмица приближава се крају. Током ове седмице подсећали смо се на страдања кроз које је прошао Син Божји нас ради, али се на то подсећамо можда превише немарно и механички.

Већ наредног дана враћамо се својим свакодневним лошим навикама. Како да се повратимо? На свакоме је од нас да одлучимо. Имамо пророке и који нас уче како то да чинимо. Имамо апостоле који нас уче. Хајде да будиме посвећени томе да се осврнемо на ове учитеље како бисмо доживели потпуну промену мишљења у слову и духу. Заиста, промена ума је оно што нам је потребно, да се наш Господ умеша у наш живот и освети нас тако да епидемије попут короне и сличне нестану једном заувек. Хајде да се припремимо за промене у нама по завршетку ове Страдалне недеље. 

Извор: OCP (са енглеског С. Симић)