Васкршња порука Епископа осечко-пољског Лукијана

Шта је живот, шта је смрт, шта ће бити после смрти, питања су која постављају сви људи васељене. По речима блаженопочившег патријарха Варнаве, „Христово Васкрсење је лек од највећег зла – смрти. Зато је празник и славље Христовог Васкрсења - Празник над празницима и Славље над слављима. Христово Васкрсење је доказ бесмртности, бесмртнога живота душе и залог нашег будућег васкрсења и бесмртног живота.

Христово Васкрсење је највећа радост људима. У овом смутном времену не треба туговати за преминулим и пострадалим, јер су они својим душама живи у Господу, а својим телима васкрснуће. Хришћанска вера је вера радости, оптимизма, по речима Светог апостола Павла: „Радујте се у Господу, и опет велим: Радујте се!“ (Флп. 4, 4).

Увек имати на уму да страдања у овом свету, овде на земљи, нису ништа према слави онога света, према слави коју Христос припрема за оне који Га истински љубе у вечном животу, у Царству небеском. Историја рода нашег учи нас да смо много пута кроз векове распињани, угњетавани, живели под туђом власти, па смо вером у Господа Христа, у Његово победничко Васкрсење устајали, ослобађали се туђинаца, њихових идеја и „наука“, васкрсавали у слави и победи, живећи Његовом Светом науком и Јеванђељем.

Крштењем у Господа Христа излива се благодат Божја на крштене душе. Само онај који је крштен, васкрснуће у слави, васкрснуће у живот вечни у Царству Божјем. Свети апостол Павле сведочи: „Дух Онога који је Исуса дигао из мртвих, оживеће и наша мртва телеса, јер Дух Његов обитава у вама“. Спасење човека се састоји у ослобођењу од греха, од смрти, у победи над смрћу.

Уснути у Господу значи заспати, заспати телом до свеопштег васкрсења мртвих. Господом Христом тело је заспало, није умрло. Христос нас храбри: „Сви који су у гробовима, чуће глас Сина Божјег, и чувши оживеће“ (Јн 5, 28).

Богочовек Христос пружа бесмртност људима и живот вечни својом божанском Науком и Васкрсењем. Својим Васкрсењем је Он уништио грех. Хоћемо ли ми поштовати Његове заповести, живети по Његовој науци и клонити се греха, то зависи од нас самих, од наше слободне воље, од наше вере у Њега, вечнога Бога. „Да не будете неверни, већ да верујете; јер ако веру имате, имаћете вечни живот“, поручује Христос (Јн 20,31).

Свети владика Николај Српски нас учи: „Да будемо слични Њему, Сину Божјем, Господу по чистоти, смирености, по трудољубљу, по праштању, по послушности вољи Божјој, да бисмо на крају били слични Њему по васкрсењу. Да будемо слични Њему на земљи, да би Му били слични и на небесима, како бисмо постали учесници славе Његове вечне, и наследници Царства Његова на небесима, заједно са ангелима и светитељима.“

Васкрсење Христово прослављају сви хришћани широм васељене; славимо Га и ми православни Срби овде у овој питомој Славонији и Барањи, и на простору равнога Срема. У свим нашим храмовима певају се радосне васкршње песме, служе се Свете литургије. Велича се Васкрсли Христос. Милозвучни звук звона громко објављује да је Христос васкрсао из мртвих, да је смрћу смрт уништио и свима даровао живот вечни!

Придружујући се Вама свима у молитвама, и у данашњој празничној радости све Вас поздрављамо! „Овај дан створио је Господ да се радујемо и да се веселимо Њему.“ Срца су наша данас испуњена нарочитом милином, нарочитом радошћу која се не може исказати и описати. То је зато што се Васкрсли Господ наш уселио у нас, запалио љубав у срцима нашим, запалио огањ вере, огањ радости, огањ среће, онакав огањ каквим су горела срца његових ученика Луке и Клеопе на дан њиховог сусрета са Васкрслим учитељем – Христом на путу за Емаус, када је срце њихово горело осећајући присуство Васкрслог Христа. Зар се та радост не испољава данас у нашим срцима приликом наших сусрета и васкршњих поздрава. Радујући се са Вама, молимо се Васкрслом Христу да се срца свију нас испуне љубављу према свима; да волимо и поштујемо једни друге, увек умајући на уму да смо сви деца Божја, браћа међу собом. „По томе ћемо се познати да смо ученици Христови, ако имамо љубави међу собом!“ Увек праштајући једни другима свакодневне увреде, понижења, пакости, злобе...

Као истински следбеници и ученици Христови, и чланови Цркве Његове, позвани смо на жртву, на трпљење. Да живимо поштено у љубави, миру, вери, кротости и узрастању (Гал. 5, 22-23). Сачувајмо у нама, браћо и сестре, људско достојанство, Божји лик  у нама, који је Син Божји својим васкрсењем уздигао у нама, да би свако, и пријатељ и непријатељ, угледавши било кога од нас, могао и морао да каже: „Ево човека!“

Сачувајмо веру у Васкрслог Господа. Уз помоћ Васкрслог Господа и Његовог Јеванђеља гајимо љубав према Њему и према ближњима, према свему добром, истини и правди. Без свега овога ништа се у животу не може постићи.
Таквом вером у Васкрслога Христа и животом по Његовом Светом Јеванђељу показаћемо да својим бићем припадамо нашој Светој Светосавској Православној Цркви; да поштујемо и празнујемо њене Свете и њене Светиње, да у нашим домовима и у нашој домовини децу крштавамо, Крсну славу славимо, да младенце у храму венчавамо, преминуле у Господу опојавамо, тј. црквеним обредом сахрањујемо, да се Богу молимо и децу нашу у православном духу васпитавамо. Ево, као данашњи дан – Васкрс, празнујмо тако и све празнике, молитвено се радујући у Господу и Његовим Светима.

Знамо да Васкрсли Господ чува нашу Цркву и нас, ма где били под капом небеском. Сведоци су нам многи Свети из рода нашега, који пред престолом Свевишњега узносе молитве „о всјех и за всја“. Како данас на дан великога дана – Васкрса, тако и у све векове векова.

„И ево, ја сам са вама у све дане до свршетка века“ (Мт. 28, 20), поручује нам Христос Васкрсли, храбрећи нас да издржимо све невоље, недаће, искушења... јер – „ко претрпи до краја биће спасен!“

Нека би Васкрсли Господ дао да буде мање невоља, глади, поплава, сиромаштва, болести. Да усели у срца наша љубав,  мир, слогу, благостање, да радосно на овај дан, па и на сваки дан, можемо појати: „Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и свима у гробовима живот дарова!“

Са Васкрслим Христом, у молитвама бићемо са Вама свима, децо наша духовна; заједно ћемо славити светло и свето Васкрсење Христово. Нека Васкрсли Господ осветли и просветли Ваше душе и загреје Ваша срца љубављу према Богу, према своме роду и свима људима добре воље.

Радујући се у Господу, благосиљамо Вас и честитамо Вам највећи Христов Празник – Васкрс:

Христос васкрсе
Ваистину васкрсе!

Дано у Епископској резиденцији у Даљу
о Васкрсу 2015. лета Господњег

Ваш молитвеник пред Васкрслим Христом
смерни епископ осечко-пољски и барањски
+ ЛУКИЈАН