Васкршња радост у Ораховцу

Васкршња радост у Ораховцу
Васкршња радост у Ораховцу
Васкршња радост у Ораховцу
Васкршња радост у Ораховцу

Својим доласком у Ораховац и служењем свете архијерејске Литургије у среду, 11. априла 2018. године, Епископ рашко-призренски г. Теодосије употпунио је радост Христовог Васкрсења Србима који последњих година у веома тешким условима опстају у Метохији.

У цркви Успења Пресвете Богородице, коју су највећим делом испунила деца, владици Теодосију су саслуживали игуман манастира Светих Врача у Зочишту архимандрит Стефан, игуман манастира Светих Архангела код Призрена архимандрит Михајло, јеромонах Кирило Дечански, јереј Зоран Гођевац из Грачанице, парох великохочански протојереј-ставрофор Миленко Драгићевић и парох ораховачки јереј Веља Стојковић. За певницом су били монаси манастира Зочиште и појци из Ораховца.

Велики број деце је пришао светом Путиру на причешће, а Владика је уз нафору поделио по васкршње јаје као благослов у данима по Васкрсу. У беседи Владика Теодосије је честитао празник окупљенима: -У празничним данима Христовог Васкрсења окупљамо се у храмовима да прославимо Васкрслога Христа који је победио смрт и људима отворио пут у живот вечни. Управо због тога се хришћани не боје смрти, а наши преци су тако живели и са том вером и надом опстајали на путу Христовом. Тамо где је страдање присутно ту има будућности за Цркву Христову, јер је Господ присутан, а тамо где је грех и где у удобностима овога живота заборавимо на Господа ту нема будућности за хришћане.

-Зато и ми живећи данас на Косову и Метохији, живећи у овом граду, поред овог светог храма који су наши очеви и преци подигли, ми треба да имамо ту веру да нас Господ неће ни у једном тренутку оставити, али све оно што патимо у овом животу Господ ће осмислити у будућем животу. Јер је он рекао да Његово Царство није од овога света, Његово Царство припада будућем животу, ономе што долази, а не ономе што пролази. Зато сви окупљени да удружимо своје снаге у заједничкој молитви, да се помолимо Господу, да запевамо Васкрсењу Његовом и да би нас Господ погледао са висине, да нам дометне и снаге и моћи и силе и храбрости, да ми изнесемо свој крст који нам је Господ дао у овом животу и појединачно и као народ, да знамо да ништа не бива без Његове свете воље, рекао је Владика.

 Владикина радост је била нарочито велика, јер је на Литургији у храму било пуно деце, а деца имају слободу пред Господом: -Господ је рекао Пустите децу к мени, таквих је Царство Небеско, а ми да се угледамо на њихову веру и како деца приступају Господу да и ми приступамо светим тајнама и да знамо да је Господ освећење наше. Зато сви удружени у молитви у храмовима Божјим певамо Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима који су у гробовима живот дарова.

Оливера Радић, православие.ру

Извор: Епархија рашко-призренска