Васкршње активности ВДС-а

Васкршње активности ВДС-а
Васкршње активности ВДС-а
Васкршње активности ВДС-а
Васкршње активности ВДС-а

Активности милосрдних секција Верског добротворног старатељства и храма Светог Александра Невског о Васкрс

Христос - Сунце живота са Истока – из гроба васкрсе и засија! Због тога, заједно са анђелима на небесима и са свим људима овога света ликујући певамо: Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт поразивши и онима у гробовима живот даровавши. Ту радост чланови милосрдних секција Верског добротворног старатељства и храма Светог Александра Невског су и ове године желели да пренесу и поделе са сиромашнима, болеснима и немоћнима. Зато су на Васкрс 20. априла 2014. године после Свете Литургије обишли установе социјалне заштите града Београда и поједине болнице, честитали празник Васкрсења Христовог и поделили васкршња јаја, слаткише за децу, „Православље” и Васкршње посланице за 2014 годину. Ове установе се посећују редовно у току године па је за све била посебна радост да се њиховим корисницима и особљу честита овај Празник над празницима.

Средства за 1830 јаја намењених овим посетама су обезбеђена из фонда ВДС-а и прилога парохијана храма Светог Александра Невског. Све активност су спроведене с благословом секретара ВДС-а јереја Владимира Марковића и старешине храма Светог Александра Невског протојереја-ставрофора Ваје Јовића. На први дан Васкрса 20. априла 2014. године чланови милосрдних секција ВДС-а храма Св. Александра Невског су у заједничкој акцији посетили следеће установе:

Чланови милосрдних секција су одмах после Свете Литургије дошли у посету затвореницима који издржавају казну у Специјалној затворској болнице и донели им васкршња јаја и ,,Православље” и Васкршње посланице.

Затим су посетили домове за децу без родитељског старања: „Драгутин Филиповић-Јуса”, „Моша Пијаде”, „Јован Јовановић Змај” „Дринка Павловић” и Дому за средњошколску и студентску омладину Звечанска 52 и честитали Васкрс присутној деци и особљу и оставили васкршња јаја, слаткише и Васкршње посланице.

Уследила је посета чланова милосрдних секција дечијем одељењу овог Института приликом које су честитали Васкрс деци и особљу и оставили васкршња јаја, слаткише и Васкршње посланице.

Чланови милосрдних секција су затим посетили и Специјалну болницу за рехабилитацију и ортопедску протетику у Београду „Рудо”.

Након тога је уследила и посета старачким домовима на Карабурми и Геронтолошког центра Београд, који се налазе у Диљској и Пљешевичкој улици. Донели су васкршња јаја и црквену штампу и корисницима домова и особљу честитали Васкрс и пожелели да га у миру и добром здрављу проведу.

Завршна посета на први дан Васкрса милосрдних секција ВДС-а и храма Св. Александра Невског била је Дому за бескућнике - Центру за збрињавање одраслих лица на Вождовцу. И овде су поделили васкршња јаја и Васкршње посланице. У краћем разговору са корисницима Дома и особљем честитали су им Васкрс и пожелели да у добром здрављу и расположењу проведу Велики Празник.

Потребно је да се Васкрс доживљава као лична победа над својим људским слабостима и греховима, а као извор сваке добре наде, радости, оптимизма и вере у бесмртност. У тој вери Васкрсења је, такође, извор личне човекове храбрости и спремности да се ухвати у коштац са свим тешкоћама живота, и да осети сигурност вером у крајњу победу добра и Божије истине и правде. Са овим мислима и жељама смо завршили данашње наше активности, где нас је руководила жеља да кроз указану макар и скромну пажњу поделимо и пренесемо радост васкршњег поздрава „Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!” намењену свим људима, а посебно онима који болују, страдају или пате из било којих разлога.

Васркшњи ручак у Црквеној народној кухињи

У просторијама Црквене народне кухиње Верског добротворног старатељства организван је Васркшњи ручак за све кориснике кухиње. Као и претходних година, Господ нас је удостојио да удружимо снаге за заједничко добро дело. И тако су приложници донели даре, волонтери уложили своје време и вредне руке и догоди се Васкршња трпеза љубави.

На дан Великог петка смо фарбали јаја а на Велику суботу смо припремили оброке. А на дан великог и светлог празника Васкресења Христовог, после Божанствене Литургије двориште Црквене народне кухиње Верског добротворног старатељства је било крцато али су сви наши корисници са стрпљење и у миру лепо дочекали поделу оброка.

Још једном Господу хвала; коме се и молимо, за наше кориснике, као Првенцу из мртвих да истински и у потпуности исцели и утеши наше потребите суграђане јер  наш принос није ни мрвица што пада са трпезе Господара нашега.

Извор: ВДС

Васкршње активности ВДС-а
Васкршње активности ВДС-а
Васкршње активности ВДС-а
Васкршње активности ВДС-а