Васкршње активности ВДС-а и храма Светог Александра Невског

Васкршње активности ВДС-а и храма Светог Александра Невског
Васкршње активности ВДС-а и храма Светог Александра Невског
Васкршње активности ВДС-а и храма Светог Александра Невског
Васкршње активности ВДС-а и храма Светог Александра Невског
Васкршње активности ВДС-а и храма Светог Александра Невског
Васкршње активности ВДС-а и храма Светог Александра Невског
Васкршње активности ВДС-а и храма Светог Александра Невског
Васкршње активности ВДС-а и храма Светог Александра Невског

Чланови милосрдних секција Верског добротворног старатељства и храма Светог Александра Невског су уочи Васкрса и на сам дан великог и радосног празника, 15. априла 2012. године, обишли установе социјалне заштите града Београда и дечја одељења Института за онкологију и Специјалне болнице за церебралну парализу у Сокобањској, Специјалну затворску болници и Стационар „Рудо“ и честитали празник Васкрсења Христовог.

Поделили су Васкршњу посланицу за 2012. годину, офарбана јаја, верску штампу и слаткише деци. Ове установе се посећују редовно у току године па је за све била посебна радост да се њиховим корисницима и особљу честита овај празник над празницима.

Средства за преко 2000 јаја намењених овим посетама су обезбеђена из фонда ВДС-а и прилога парохијана храма Светог Александра Невског који већ годинама несебично ревнују у милосрдној секцији при овом храму и који су, као и ранијих година офарбали васкршња јаја. Све активност су спроведене сa благословом секретара ВДС-а јереја Владимира Марковића и старешине храма Светог Александра Невског протојереј-ставрофора Ваје Јовића.

Велики четвртак: Посета Друштву за помоћ ментално недовољно развијених особа

На Велики четвртак 12. априла 2012. године чланови Милосрдне секције ВДС-а посетили су Друштво МНРО Нови Београд. Посета је уследила после Васкршњег сајма, на коме је Друштво имало свој штанд, и прославе Врбице испред капеле Свете Петке где су чланови Друштва извели своју тачку. У посету је донето  воће, слаткиши и црквена штампа, „Православље“ и „Мисионар“.

Председница Друштва госпођа Рада Божиновски нас је љубазно дочекала и  упознала са радом Друштва. Затекли смо чланове Друштва како украшавају васкршња јаја. Показали су нам своје радове међу којима и иконе које сликају једном врстом технике мозаика. Видели смо и радионицу где ткају разноврсне предмете, као и витрину с пехарима и медаљама за постигнуте успехе на спортским такмичењима. Међу песмама које су отпевали била је и песма „Српкињица једна мала, на Косову цвеће брала...“. Пожелевши да у здрављу и добром расположењу дочекају радосни празник Васкрсења Христовог завршили смо посету припремајући се за Велико бденије у поподневним часовима.

Велика субота: Посета старачким домовима на Карабурми

На Велику суботу 14. априла 2012. године чланови Милосрдне  секције ВДС-а са секретаром јерејем Владимиром Марковићем посетили су старачке домове на Карабурми Геронтолошког центра Београд, који се налазе у Диљској и Пљешевичкој улици. Донели су васкршња јаја, посланице и црквену штампу и корисницима домова и особљу честитали Васкрс и пожелели да га у миру и добдром здрављу проведу.

На Васкрс чланови милосрдних секција ВДС-а и храма Светог Александра Невског посетили установе социјалне заштите Београда и  болнице

Посета Специјалној затворској болници

На Васкрс 15. априла 2012. године чланови милосрдних секција ВДС-а и храма Св. Александра Невског са јерејем Глигоријем Марковићем духовником  Специјалне затворске болнице Београд су у јутарњим часовима посетили затворенике који издржавају казну у Специјалној затворској болници и однели им васкршња јаја, посланице и „Православље“. Посета је протекла у празничној атмосфери.

Отац Глигорије је окупљеним затвореницима честитао Васкрс и говорио о смислу и значају овог великог празника за наше спасење. Чланови милосрдне секције су отпојали васкршњи тропар и заједно са затвореницима прочитали Оче наш. Отац Глигорије је говорио о великом значају поста као припреме за Свето Причешће. Наша вера захтева од нас активан однос и константни труд на испуњавању Божијих заповести. Уколико посте и улажу труд затвореници   показују да желе да буду са Христом.

Отац Глигорије је рекао да је ова посета израз јевађељске љубави. Васкрсење Христово је Велики Светли Празник који нас испуњава радошћу и љубављу у коме треба сви да учествују и нико није одбачен. У нашој Цркви смо се  заједно организовали, прикупили новац и офарбали јаја желећи да се затвореници  на тај начин обрадују, да виде да нису заборављени и да неко на њих мисли. 

Затвореници су с великом пажњом пратили молебан за њихово здравље, пригодан за ову прилику. Један већи број се причестио. Видна је била радост људи који су се причестили као и оних који су били присутни на богослужењу и осетили благодат молитве. По завршетку молебана и Светог Причешћа затвореницима је подељена нафора, посланице,  „Православље” и васкршња јаја.

Отац Глигорије је позвао све затворнике да буду духовно јаки и да траже снагу у Господу. Подсетио је да из Страсне недеље улазимо у Светлу недељу, а да у складу с тим и ми људи да бисмо доживели светлост и радост прво морамо да поднесемо све тешкоће и да носимо са смирењем свој крст.
Посета је била врло лепо примљена од особља Специјалне затворске болнице, васпитача, чувара и командира. Сви су били врло љубазни и  гостољубиви и све је протекло у празничној атмосфери.

Посета домовима за децу без родитељског старања

Затим су чланови милосрдних секција ВДС-а и храма Св. Александра Невског посетили дечије домове за децу без родитељског старања: „Драгутин Филиповић-Јуса“, „Моше Пијаде“, „Јован Јовановић Змај“, „Дринка Павловић“ и Дом за средњошколску и студентску омладину који су у саставу Центра за заштиту одојчади, деце и омладине Београда и честитали Васкрс особљу и присутној деци  и оставили васкршња јаја, посланице, „Православље“ и за најмању децу слаткише.

У посети су се најдуже задржали у дому  „Јован Јовановић Змај“ где су посетили Сликарски атеље штићеника дома и видели малу изложбу њихових радова, предмета од керамике и ускршњих јаја, од којих су неколико добили на поклон.

Посета дечијем одељењу Специјалне болнице за церебралну парализу и развојну неурологију Клинике за рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“

Чланови милосрдних секција ВДС-а и храма Св. Александра Невског су потом посетили ово дечије одељење, честитали Васкрс особљу и оставили васкршња јаја, посланице, „Православље” и слаткише.

Посета деци на Педијатријском одељењу Института за онкологију и радиологију Србије

Уследила је посета чланова милосрдних секција ВДС-а и храма Св. Александра Невског дечијем одељењу овог Института приликом које су честитали Васкрс деци и особљу и оставили васкршња јаја, посланице, „Православље” и слаткише. Од једне девојчице су за уздарје добили честитку са празничним поздравом Христос Васкрсе!

Посета Специјалној болници за рехабилитацију и ортопедску протетику у Београду „Рудо“

Чланови милосрдних секција ВДС-а и храма Св. Александра Невског су затим посетили и Специјалну болницу за рехабилитацију и ортопедску протетику у Београду „Рудо“, честитали Васкрс и оставили васкршња јаја, посланице и  „Православље”.

Посета Дому за бескућнике

Завршна посета на Васкрс чланова милосрдних секција ВДС-а и храма Св. Александра Невског била је Дому за бескућнике - Центру за збрињавање одраслих лица на Вождовцу. И овде су поделили васкршња јаја, посланице и „Православље”.   У краћем разговору са корисницима Дома и особљем честитали су им Васкрс и пожелели да у добром здрављу и расположењу проведу Велики Празник.

Печеница за доручак у Црквеној кухињи

Корисници Црквене кухиње ВДС-а су на трећи дан Васкрса у среду 18.априла 2012. године имали празничан доручак. После уобичајене молитве пре јела, следио је посебно сервиран доручак. Послужено је печење које је специјално за њих било набављено. Затим је свако добио пакетић колача (припремљено је 150 пакетића) дар младог брачног пара из Борче који редовно снабдева кориснике Црквене кухиње колачима. Жеља ВДС-а је била да на тај начин корисници Црквене кухиње осете да нису заборављени и да на њих неко мисли у ове Светле празничне дане.

Све учеснике у овим празничним активностима руководила је жеља да кроз указану макар и скромну пажњу пренесу и поделе радост васкршњег поздрава „Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!“ намењену свим људима, а посебно онима који болују, страдају или пате из било којих разлога.

Извор: ВДС