Васкршњи број “Светигоре”

Ми знамо да је Христос васкрсао

Христос Васкрсе, Ваистину Васкрсе! Дође нам Васкрс, а са њим и нови васкршњи број „Светигоре“, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије Црногорско-приморске. „Васкрсни, Боже суди земљи“ јесте уводни текст, бесједа Његовог високопреосвештенства Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија изговорена прошле година на Велику суботу. А о тајни и смислу празника Велике суботе прочитајте бесједу почившег Митрополита Антонија (Блума). На Велику суботу силази Благодатни огањ, опипљиви доказ да је наша вјера права вјера, о чему, такође, можете читати у новом броју «Светигоре». Све је чудо. Кроз чуда се наша вјера учвршћује, читајте о чуду светог Василија који је преузет из «Гласа Црногорца». Свети Тома је такође своју вјеру учврстио чудом, о другој недјељи по Васкрсу – Томиној недјељи, пише свештеник Георгије Димопулос.

Богословска тема овога пута гласи: «Појам у богословљу – тачка додира са Божанским откровењем -Улога разума и његове границе у православном богословљу», аутора Петра Михајлова.

Васкршња «Светигора» доноси два занимљива разговора. Један под називом „Бог не кажњава, већ исправља и подучава“ јесте разговор са архимандритом Методијем, игуманом царске лавре Хиландара, који је недавно био у посјети нашој Митрополији, а други «Чудо Божије у којем учествује народ» јесте разговор са Момчилом Станојевићем протонеимаром саборног храма светог Јована Владимира у Бару.

Из репортажа Раја Војиновића сазнајте како је протекао Светосимеоновски сабор у Подгорици. Сабор је предводио Његова светост Патријарх српски Иринеј, те у новом броју можете наћи његову бесједу „Неисцрпно море благодати и милости Божије“. На овом јубилејном сабору, „на темељу отаџбине „ како каже Матија Бећковић, чију бесједу «Светигора» интегрално преноси, обиљежено је 900 година зачетника светородне лозе Немањића светог Симеона.

Др Будимир Алексић поручује да истрајемо на светосимеоновском путу, то је порука његове бесједе коју је изговорио на академији поводом Недјеље православља. О централној прослави Недјеље православља, говори репортажа «У спомен побједе над иконоборцима».

Петнаест година је прошло од НАТО бомбардовања српског народа. Црква је парастосима и молитвеним сјећањима означила тај трагични јубилеј. Страшне злочине над српским народом свјетској јавности преносе и књиге. Недавно је у издаваштву «Светигоре» изашло енглеско издање «Љетописа косовског новог распећа» Митрополита Амфилохија. О томе читате текст «Кршење међународог права и повеља УИ», приказ Џејмса Бикета.Ту је и репортажа «Свједочанство српског страдалништва» са промоције ове књиге у Чикагу.

Српско страдање свједочи и нова књига Буда Симоновића „Огњена Марија Ливањска“, коју је приказао Радомир Уљаревић у тексту „Видите ли проклето Лијевно“.

Архимандрит Мирон Косић пише о мучеништву Анђелка Драшковића.

Ових дана пажњу свјетске јавности, а нарочито православаца, заокупљају догађајиу Украјини. „Светигора“ преноси изјаву Светог синода Руске православне цркве о збивањима у Украјини, која би могла да се сажме у сљедећем: «Сачувати јединство вјере». Осим ове, «Светигора» преноси и још једну изјаву, а то је порука са сабрања поглавара Православних цркава у Фанару.

«Држава- Црква- друштво: историјске поуке и перспективе», назив је ХХ конференције, коју је организовао Фонд јединства православних народа и Међународна скупштина православља, у Нишу, о чему сазнајете из излагања мр Славка Крстајића.

Народни гуслар и новинар «Светигоре» Рајо Војиновић упознаће њене читаоце са школом гуслара при саборном Храму Васкрсења Христовог у Подгорици «Млади чувари народног предања».

Светигора ће бити сиромашнија за њеног пјесника Момира Војводића. Поред његове пјесме «Плач светог Петра Цетињског», васкршњи број садржи помен о пјеснику, који се упокојио. Поред овог, ту је и помен Митрополиту Јовану Павловићу загребачко-љубљанском.

Нови број доноси и два писма: једно је писмо читаоца под називом «Господ благосиља српског војника –Завјет», а друго је покајно писмо Живорада Павловића. Ту је и путопис Александра Вујовића «Од Цетиња краљевога до Пиризрена царевога», као и превод Митрополита Амфилохија «Књига Јездрина Друга».

Овај васкршњи 235. број «Светигоре» заокружују хронике из свијета, Помјесних цркава, Отачаствене цркве и Митрополије црногорске-приморске.

Извор: Митрополија црногорско-приморска