Васкршњи концерт и изложба у Тузли

Васкршњи концерт и изложба у Тузли
Васкршњи концерт и изложба у Тузли
Васкршњи концерт и изложба у Тузли
Васкршњи концерт и изложба у Тузли

Са благословом Његовог Преосвештенств Епископа зворничко-тузланског г. Хризостома у Тузли је на празник Васкрсења Христовог уприличен Васкршњи или Пасхални концерт балканске музике у извођењу етно-групе Траг из Лакташа.

Концерт је организовала Црквена општина тузланска у сарадњи са Колом српских сестара Косовка дјевојка и Светосавском омладинском заједницом из Тузле а под покровитељством Епархије зворничко-тузланске за све вјернике и грађане Тузле у част празника Васкрса. Присутне је у име организатора поздравио духовник Кола сестара и Светосавске омладинске заједнице јереј Милош Тришић који је поздравио присутне и честитао Васкрсење Христово. Концерту су поред многобројних вјерника и суграђана присуствовали и замјеник министра безбједности у влади БиХ Мијо Крешић, представници градске управе Града Тузле као и представници Римокатоличке Цркве. Чланови етно-групе Траг приредили су присутнима концерт за памћење а сви смо  имали прилику да уживамо у пјесмама, играма и мелодијама са Балкана радујући се Васкрсењу Христовом.

Другог дана Васкрса, у понедјељак у 18 часова, Епископ зворничко-тузлански г. Хризостом стигао је у Тузлу поводом отварања изложбе академског сликара Здравка Новака-Паљића у изложбеном простору Владичанског двора у Тузли. Са благословом епископа Хризостома, у организацији Црквене општине тузланске уприличена је изложба под називом ''Форма, боја, џез и ја'' академског сликара Здравка Новака у поводу прославе празника Васкрсења Христовог али и 51-огодишњег умјетничког рада поменутог сликара.

На изложби се нашао велики број икона и ликовни радови у металу какви се ријетко виђају у БиХ. Изложени су и радови оловком и пером за које је карактеристичан тузлански мотив, посебно старе Тузле, затим апстракција, у коју је Здравко Новак закорачио са једном колористички богатом серијом слика. Ова изложба привукла је необично велики број грађана Тузле и љубитеља умјетности, а ми смо посебно поносни да Владичански двор у Тузли постаје културни и духовни центар Срба овог подручија БиХ.

Извор: Епархија зворничко-тузланска