Васкршњи концерт школе вјеронауке "Растко“

Васкршњи концерт школе вјеронауке "Растко“
Васкршњи концерт школе вјеронауке "Растко“
Васкршњи концерт школе вјеронауке "Растко“
Васкршњи концерт школе вјеронауке "Растко“

Школа вјеронауке „Растко“ из парохијe страшевинске организовала је, благословом Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, на Васкршњи понедјељак, 13. априла 2015, у Црквено-народном дому у Никшићу свој први Васкршњи концерт.

Бројну публику, сабрану у радости празника, поздравио је надлежни парох протојереј Велимир Јововић.

"Лијепо је да смо се у дане Васкрсења Христовог сабрали са нашом дјечицом, да нас они окупе и обрадују својим Васкршњим концертом, првенцем. Школа вјеронауке из парохије страшевинске, благословом Епископа и нашег духовног оца Јоаникија, носи име Растко, а то је најљепше име у нашем народу. То је име које је васкрсло у Свети Сава, које је васкрсло у нашем народу вјеру, наду, љубав, просвету, културу, обичаје, наш фолклор, нашу пјесму, једном ријечју, све оно што је свето и честито."

"Зато и ми, потомци Светог Саве, призвани смо и позвани да будемо људи као он, а Свети Сава је био човјек васкрсења Христовог и то треба увијек да имамо на уму, драга дјечице, да смо ми дјеца Светог Саве, да смо његово сјеме, да смо његов лик у овом времену и зато треба да се трудимо да будемо достојни тог имена."

Нека нас Господ све помилује и спаси. Још једном, много пута и увијек Христос Васкрсе!“, казао је у поздравном слову свештеник Јововић.

Полазници школе вјеронауке "Растко“, у оквиру које постоји хор и фолклорна секција, својим првим концертом на најљепши начин прославили су празник Васкрсења Господњег. Пригодне рецитације на тему Васкрса, најрадоснијег празника свих хришћана, говорили су: Василије Мирковић, Радован и Божидар Миловић, Катарина Давидовић, Ања Абрамовић и Маша Маројевић.

У славу Празника над празницима малишани овог хора отпјевали су дјечје пјесме "Људи ликујте“, "Нека нам душу греје милина“, "Ускршње јаје“, "Сви смо ми деца Христова“. Публика је осим ових композиција топлим аплаузом поздравила и извођење пјесме „Христос воскресе“, коју су на српском, грчком и румунском језику пјевали Лука и Марија Јововић.

Овом приликом казивани су и одломци из дјела "Востани. Време је!“.
Малишани и они нешто старији из фоклорне секције "Растко“, на радост и одушевљење публике, која није штедјела дланове да награди учеснике Васкршњег концерта, извели су сплет народних кола: Катанка, Маринино коло, Бугарка и Бела Рада.

Радосним поздравом Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе! придружујемо се васкршњем слављу и пружамо подршку труду полазника школе вјеронауке "Растко“ заједно са њиховим вјероучитељима Лавиником и о. Велимиром Јововићем.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка