Васкршњи концерт у Илијашу

Васкршњи концерт у Илијашу
Васкршњи концерт у Илијашу
Васкршњи концерт у Илијашу
Васкршњи концерт у Илијашу

У организацији Српске православне црквене општине у Илијашу, а под покровитељством предсједавајућег Предсједништва Босне и Херцеговине др Младена Иванића, у недјељу 19. априла 2015. године, одржан је Васкршњи концерт Етно-групе „Траг“ из Лакташа.

Сала Културно-спортског центра у Илијашу, која прима 400 гледалаца, овом приликом била је испуњена до посљедњег мјеста.

Парох илијашки јереј Божидар Тановић је, поздрављајући присутне, рекао да је жеља организатора концерта била подизање свијеста код суграђана да треба градити толеранцију, љубав и суживот, јер љубав је највећа водиља.

„Настојаћемо да овај концерт прерасте у традиционални, те да буде још љепши и бољи,“ рекао је свештеник Тановић и присутнима захвалио на доласку.

Пригодну бесједу одржао је декан Богословског факултета „Свети Василије Острошки у Фочи“ протојереј-ставрофор др Дарко Ђого, који је подсјетио да је суштина празновања Васкрсења Христовог у заједништву и љубави.

„Васкрс у Илијашу славимо данас на Томину недјељу. Дођите и осјетите живот у Илијашу и сву љепоту,“ рекао је отац Ђого.

У име предсједавајућег Предсједништва БиХ др Младена Иванића, присутне на концерту је поздравио савјетник у кабинету предсједавајућег Бране Нешковић.

У забавном дијелу програма публици се представила Етно-група „Траг“ из Лакташа, која његује традиционалну музику Балкана.

На репертоару су биле пјесме из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Македоније и Бугарске, те ромска музика.

Покушавајући да традиционалну музику отргне од заборава, слиједећи трагове народног предања, група „Траг“ је у народне пјесме удахнула свој лични израз, као и дух нашег времена, оживљавајући их тиме, али и остављајући, суштински непромијењеним и увијек народним, у аманет будућим генерацијама.

Поред православног живља из Илијаша и околине, као и великог броја свештеника СПЦ, концерту су присуствовали и припадници других конфесија, представници Римокатоличке цркве и Исламске заједнице, те већи број људи из културног и јавног живота Илијаша, међу којима и начелник општине Илијаш Акиф Фазлић.

Након концерта, у Светосавском дому храма Светог Пророка Илије, за званице је уприличена трпеза љубави.

Извор: Митрополија дабробосанска