Васкршњи концерт у Штокхолму

Свештена Митрополија Шведске (Цариградске патријаршије) са великим успехом организовала је васкршњи концерт у катедралном храму Светог Георгија у Штокхолму, у част Њене Екселенције амбасадорке Грчке у Шведској гђи Алики Хаџи, а поводом завршетка њеног мандата у тој земљи. Програм је вођен на грчком, шведском и енглеском језику.

Учествовали су хорови из више земаља демонстрирајући лепоту разноликости традиционалног појања. Програм је почео са хором Храма Светог Ђорђа у Штокхолму који је извео химне Св. Четрдесетнице, Велике Недеље и Васкрса.
Затим је румунски хор Кредо, извео традиционалне химне из Румуније.

Грчки хор Орфеј певао је химне из службе Плача Мајке Божије, као и једну химну на шпанском.

Бугарски хор Перуника извео је традиционалне великопосне химне на бугарском.

Коначно, међународно познати шведски хор Николај Камаркур извео је химне на шведском језику, а на тему страдања и Васкрсења Христовог из класичног репертоара.

После концерта, у свом обраћању Његово Високопреосвештенство Митрополит Шведске и све Скандинавије г. Клеопа изразио је личну захвалност за велики труд и рад који је уложила Њена Екселенција и том приликом је пренео и очински благослов Његове Светости Патријарха цариградског г. Вартоломеја.

Госпођа амбасадорка је захвалила Његовом Високопреосвештенству на сталној и несебичној подршци и изузетној вишегодишњој сарадњи целокупног свештенства Митрополије која је под духовним старањем Његовог Високопреосвештенства.

Концерту су присуствовали амбасадори девет земаља, више званичника, као и велики број Грка из Шведске.

Уследио је пријем у свечаној сали Катедралног храма.

Извор: Амен.гр