Васкршњи понедјељак у Кутима код Херцег Новог

Васкршњи понедјељак у Кутима код Херцег Новог
Васкршњи понедјељак у Кутима код Херцег Новог
Васкршњи понедјељак у Кутима код Херцег Новог
Васкршњи понедјељак у Кутима код Херцег Новог

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Епископ захумско-херцеговачки и приморски г. Григорије служили су на Васкршњи понедјељак са свештенством свету службу Божју у цркви Свете Тројице у Кутима код Херцег Новог.

У литургијској проповиједи након светог Јеванђеља, владика Григорије је казао да је вјера у Христово васкрсење камен на коме стојимо. „Али камен непоколебљив коме ништа не може наудити, никаква бура, никаква стихија овога свијета, било да је словесна или бесловесна“, рекао је Владика захумско-херцеговачки. Након Литургије, архијереји су предводили традиционалну Васкршњу литију која је прошла кроз Куте и Зеленику.

На половини крсног входа, митрополит Амфилохије се, након читања Јеванђеља, обратио народу рекавши да се хришћанско заједништво разликује од свих религија и идеологија, јер то саборовање почиње на земљи, али се на њој не завршава. „Оно траје во вјеки вјеков, и то је оно што је велики Божји дар нама хришћанима“, казао је владика Амфилохије.

Владика Амфилохије је рекао да хришћани као такви имају огромну одговорност за свако људско биће, сваки народ на земљи. „Ми као царско свештенство, као изабрани Божји народ сабран, као што се пшенична зрна сабирају са разних њива, па од њих постане хљеб, тако и ми изабрани из разних земаљских народа сабрани смо у један Божји народ који је врховни народ, први народ, најузвишенији народ. Народ који је мјера сваке народности, сваке вјере и свакога живљења овдје на земљи“, поручио је митрополит Амфилохије.

По завршетку литије приређен је празнични програм у којем су учествовали трубачи, пјевачке групе и фолклорна друштва. Сабору у Кутима присуствовали су амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Андреј Нестеренко, генерални конзул Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, представници Кутима побратимске Чајетине и градоначелник Херцег Новог Никша Гојковић са сарадницима.

Извор: Митрополија црногорско-приморска