Васкршњи уторак у манастиру Свете Матроне у Грбљу

Васкршњи уторак у манастиру Свете Матроне у Грбљу
Васкршњи уторак у манастиру Свете Матроне у Грбљу
Васкршњи уторак у манастиру Свете Матроне у Грбљу
Васкршњи уторак у манастиру Свете Матроне у Грбљу

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Афилохије служио је 3. маја 2016. године, на Васкршњи уторак, са свештенством свету службу Божју у манастиру Свете Матроне у Доњем Грбљу.

Пред почетак Литургије он је замонашио искушеницу Љубинку Никитовић, којој је дао монашко име Јована. Новој монахињи Владика је рекао да је примила име Јоване Мироносице „да буде и она мироносица, свједок Христа васкрслога и носилац и благовјесник радости Хростовог васкрсења“.

„И својим животом, својом цјеломудреношћу, смиреноумљем, трпљењем и љубављу да буде свједок свима ближњима и даљнима Христа васкрслога. Нека је Господ укријепи и подари јој вјеру и радост Јоване мироносице у све дане њенога живота“, рекао је митрополит Амфилохије.

У литургијској проповиједи након читања светог Јеванђеља митрополит Амфилохије је казао да се радост Христовог васкрсења шири кроз вјекове. „Безбројне мироносице у историји Цркве Божје преносе ту радост“, казао је Митрополит црногорско-приморски. Он је казао да се ширењем те радости шири Црква Божја.

„Ширила се и шири попут онога благодатнога огња који нам је послао Патријарх александријски Теофило III. То је онај огањ који је Господ донио са неба и за који је говорио: О како би ми се хтјело да се тај огањ распламса“, објаснио је Владика.

Након причешћа вјерних благосиљан је славски колач на темељима манастирског храма и изградњи. Митрополит Амфилохије је рекао да је све у знаку Христовог васкрсења. „И пророк Амос који је предвидио и прорицао да ће Христос доћи као спаситељ свијета и да ће васкрснути из мртвих. И свети мученик Вит је својим мучеништвом и страдањем свједок Христовог васкрсења“, рекао је Владика.

Он је подсјетио да је пророк Амос крсна слава Светог великомученика косовског Лазара, који је био родом из Грбља, и да је од мученика Вита рођен Видовдан, највећи празник нашег српског светосавског народа. Он је рекао да се Грбљани зато с правом поносе Светим кнезом Лазарем и најавио грању саборног видовданског храма Светог великомученика косовског у Горњем Грбљу.

Владика је рекао да је Света Матрона Московска примјер како се вјечне очи отварају ономе ко је слијеп за земаљски свијет. „Од дјетињства је, по људској мјери гледано, била несрећница, која је остала и без својих ногу и руку и очију. Само да тугује човјек над таквим једним створењем сакатим коме Бог ништа није дао овдје на земљи. Али је зато отворио очи срца њенога. Прогледала је душа њена, срце њено је прогледало и постала је видовитија од свих на свијету у њено вријеме“, рекао је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска