Васкршња посланица Епископа аустралијско- новозеландског Г. Иринеја

ИРИНЕЈ
ПО МИЛОСТИ БОЖЈОЈ
СРПСКИ ПРАВОСЛАВНИ ЕПИСКОП
АУСТРАЛИЈСКО-НОВОЗЕЛАНДСКИ

Обраћајући се вама: возљубљеном монаштву, свештенству, свим синовима и кћерима, верној духовној деци наше Свете Цркве, са срцем распеваним и препуним радости због победе неугасиве светлости дана над смртоносном тамом греха, велики и победоносни Празник над празницима - Васкрсење Христово, свима свесрдно честитамо спасоносним хришћанским поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Блистај се, блистај - певајмо сви
-Нови Јерусалиме, јер слава Господња на теби засија
Ликуј сада и весели се Сионе; а ти чиста Богор
радуј се васкрсењу Порода твога!

(Пасхални ирмос - 9. Канон)

И опет понављамо, запевајте децо Наша духовна, јер нам Васкрсење доноси радост у изобиљу! Заједно са Пресветом Богородицом радујмо се васкрсењу Порода њеног, уверени да ће Господ испунити обећање нама, својим ученицима и пријатељима (Јн. 15,14) те да ће из животодавног гроба засијати одговор на ридања Његове Мајке, и на наше туге и горке сузе: Васкрснућу и прославићу се вечном славом као Бог и прославићу свакога који те велича с вером и љубављу (Ирмос Велике суботе - 9. Канон). И то је радост Сиона, радост људи који живе и желе живети на гори Господњој и имати нераскидиву заједницу са Васкрслим Господом!

Тога ради, кличите данас јер нас је обасјао сјајем и блистањем Нови Јерусалим - то Царство небеско - које се открива служењем сваке свете Литургије, а особито ове данашње - Пасхалне. Заиста, Божанствена литургија дарована нам је као видљиви поклон те неугасиве светлости Осмога дана, оног дана који стоји изван времена и простора, у вечности. Сион се весели, јер се васкрсењу радују и горе и планине и све што је Господ створио, а и ми се веселимо Сиону и радујемо се у нашој једној, светој, саборној, апостолској и нераздељивој Цркви православној!

Радујемо се Цркви, јер, по речима чувеног теолога, протопрезвитера Александра Шмемана, знамо да Црква није институција него Света Тајна са институцијама у којој окушамо претварање света у Царство Божје кроз Христа. Такође, само ради нашег спасења открива нам се и ово протино упозорење: Нећете ви спасити Цркву; него ће Црква спасити вас! А да бисмо то схватили као нешто суштински важно за наш свакодневни живот, добро је сетити се Прича Соломонових у којима се каже: Где нема визије народ пропада (29,18). И та визија се додељује Цркви само преко Духа Светога и нашег сопственог идентитета у Христу Васкрслом као Телу Његовом. Јер, Христовим Васкрсењем, афирмише се и осигурава постојање свих сједињених с Логосом Бесмртним, наш лични али и народни идентитет у Телу Његовом - Цркви која једина може свакога и све да преобрази снагом васкрслога Богочовека који и силу смрти уништи.

Тога ради, у Цркви, изван које нема спасења, човек вере не може и неће пропасти. Ни за кога и никада није касно да се обрати и поверује, јер овај дивни господар прима последњег као и првог. Потребно је отворити уши и срце и целокупно биће своје на слушање вере. Тек тада, када се отворимо како би се Логос Божији настанио у нама (ср. Јн.1,14) засијаће нам светлост Васкрсења Христовог. Пружимо руку помирења једни другима, загрлимо један другога и све опростимо Васкрсењем. Само тако можемо сачувати све оно што јесмо. Парадокс наше свете хришћанске вере је управо у томе: ако се не отворимо, не изађемо из своје самодовољности нећемо ништа моћи сачувати. А управо таква жртва љубави није могућа без Васкрсења.

Угледајући се сви на пожртвовану љубав Богородице - Мајке Светлости, притекнимо нашој Мајци Цркви као броду нашег спасења, да пловимо водама бистре визије о себи, о свом идентитету, о својој вокацији и својој светој мисији, и као појединачни чланови Цркве, по своме крштењу, и као једно свето Тело Цркве Христове. Ово је света вера коју смо примили кроз Предање и коју вама, љубљени наши, предајемо на чување али и оплемењивање и унапређивање. Заиста, ово је победа која победи свет - вера наша (1 Јн. 5,4) и то је једини и јединствени извор наше свеукупне радости и целина наше хришћанске победе - победе Васкрслог Господа! Стога вас данас, када се и сва тваревина радује због победе љубави над смрћу (ср. Песм. 8,6) поздрављамо победоносним поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Дано у Сиднеју, о Васкрсу 2009. године.

Ваш искрени молитвеник пред Васкрслим Христом,

+ИРИНЕЈ

Епископ аустралијско-новозеландски
Администратор Епархије за Аустралију и Нови Зеланд
Митрополије новограчаничке