Ватикан објавио програм Папиног боравка у Грузији и Азербејџану

Папа Фрања ће посетити ове две кавкаске земље у времену од 30. септембра до 1. октобра 2016. Посета ће стајати у знаку екуменског и међурелигијског дијалога. наводи се у саопштењу.

Папа ће допутовати у Тбилиси 30. септембра у 15 ч., и у наставку бити примљен код председника државе у Председничком двору. Предвиђен је сусрет с представницима јавног живота и Владе, као и са дипломатима такође у Председничком двору.

До састанка с Његовом Светошћи Патријархом Грузинске Православне Цркве Илијом II доћи ће Патријаршијском двору. У наставку је предвиђен сусрет са асирско-халдејском заједницом у халдејској цркви св. Симона Кожара.

У суботу 1. октобра предвиђена је свечана миса на стадијуму, а у наставку састанак са католичким свештеницима и монасима у цркви Успења Пресвете Богородице. Папа ће се састати и са сиромашнима и људима који раде у Каритасу, а који води монашки рад камилијанаца. Предвиђена је и посета Саборној цркви у Мчети.

Азербејџан

У недељу 2. октобра 2016. Папа ће авионом отпутоватиу Баку, где је предиђен свечани пријем у 9,30 ч. У наставку свечана миса код салезијанаца; овде је предвиђен ручак за салезијанце и Папину  пратњу. Формална церемонија дочека предвиђена је на тргу пред Председничким двором.У наставку пријем код председника Азербејџана Илама Алијева. У Председничком двору одржаће се и разговори с представницима власти ове земље. Уредиће се и приватни сусрет са шеиком кавкаских муслимана у џамији „Хајдар Алијев“. Папа ће водити разговоре и са православним Митрополитом Бакуа Александром, као и са председником Јеврејске заједнице ове земље. Увече истога дана Папа се враћа авионом у Италију.

Извор: Катпрес (превод Информативне службе СПЦ)