Ватикан помаже обнову храмова у Јерусалиму

Ватикан шаље за рестаурацију цркве Христовог Рођења у Витлејему и цркве Светог Гроба у Јерусалиму по 500.000 долара (466.000 евра). Како је изјавила Служба за медије Свете столице, ова средства потичу из буџета римске Конгрегације за Источне Цркве и достављају се преко управе фрањевачке администрације хришћанским местима у Светој земљи, тззв. кустодије.

Црква Христовог Рођења и црква Светог Гроба спадају у најсветија места хришћанства и рачунају се истовремено за најважнији најраније хришћанске цркве. Обе је основао цар Константин (324-337).

Витлејемска црква Рођења Хрстовог проглашена је за Светско културно наслеђе 2012. године, а 2013. покренут је пројекат реновирања у више фаза, чији се обим процењује на 14 милиона долара - до сада је завршено нешто више од половине. У Јерусалиму се у цркви Светог Гроба тренутно обављају мере заштите мале ротонде изнад Светог Гроба, тзв. кувуклије. У оба црквена комплекса неколико хришћанских вероисповести имају употребна права, што још више отежава радове.

У Ватикану  је надлежно тело за Цркве на Истоку примило у протеклој години почев од Великог петка донацију од око 6,6 милиона евра. Од тога око 3 милиона даје се на даље школовање свештеника и монашких лица, објавио је Ватикан. Традиционално, прилози са таса у црквама на Велики петак намењени су за помоћ црквама широм Свете земље.

Већина средстава отићи ће на кустодију у Јерусалиму. Остатак иде за ватиканску Конгрегацију за Источне Цркве. Финансирају се, поред образовних подухвата и локалних пројеката у Израелу, и пројекти у Палестини и Јордану, Ираку, Сирији, Либану, Турској, Ирану, Египту, Етиопији и Еритреји.

Извор:Катпрес (с немачког Информативна служба СПЦ)