Ватикан прогласио Мајку Терезу светитељком

Папа: Света Мајка Тереза - „светлост у мраку многима“

Папа Фрања је у недељу прогласио Мајку Терезу Калкутску светом, рекавши да је она сијала светлошћу у мраку многима који нису имали суза да лију због свог сиромаштва и страдања.

У својој беседи у току мисе поводом канонизације на тргу Светог Петра папа је нагласио како је мала монахиња, која је умрла 1977, прихватила одбачене из друштва, и оптужила светске лидере за „злочине осиромашивања који су они сами направили“.

Папа Фрања је пред масом од 120.000 поклоника, који су испунили Трг поводом канонизације, рекао да је Мајка Тереза узор за Цркву која иде у периферне градске четврти да би пружила комфор и светлост Јеванђеља сиромашним и рањеним душама.

„Нека носимо њен осмех у нашим срцима – рекао је – и дајмо га онима које сусретнемо на нашем путовању, посебно онима које пате“, рекао је он. Аплауз се проломио Тргом Св. Петра чак пре него што је папа завршио обред канонизације...

И чак је признао да ће и њему бити тешко да је зове „Света Тереза“, јер њена светост је тако нежна и плодна да ћемо је и даље спонтано звати „мајка“, и затим је папа је похвалио као милостиву светитељку која је бранила животе нерођених и они који су напуштени и одбачени.

„За Мајку Терезу – наставио је – милост је светлост која сија у мраку многих који више немају суза да пусте због свог сиромаштва и страдања“.

Извор: news.vatican (превод: Информативна служба СПЦ)