Ватиканска библиотека дигитализује рукописе

Ватиканска библиотека је предузела даљи корак ка научној употреби својих јединствених рукописа. Након што је дигитализовано 14.000 рукописа, од 80.000 koji досежу у древну старину, овај електронски архив треба да буде умрежен са око 40 националних и истраживачких библиотека широм света. Као што је ватикански лист Осерваторе Романо јавио у уторак, истраживачи могу упоређивати рукописе на основу заједничког интернет протокола директно.

Одговарајуће стандарде развио је Станфорд Универзитет 2012. године. Овај пројекат под насловом International Image Interoperability Framework (IIIF) омогућава да независно од архивирања софтвера библиотеке размењују између себе базе података. Уз високе резолуције сликовне датотеке обезбедиће се и транскрипти и обавештења о текстовима и глосама, минијатурама, врстама писма, писарима, илуминаторима и власницима за групу латинских рукописа Ватиканске библиотеке, наводи се у извештају. Одговарајући трогодишњи пројекат је почео октобра 2016. године.

Ватикан је тренутно и домаћин годишњег састанка библиотекара које су чланице IIIF. Састанак се одржава од понедељка до петка у Патристичком институту Агустинијануму у Риму.

Извир: Катпрес (превод Информативна служба СПЦ)