Ватиканска библиотека: древни рукописи и инкунабуле "оn line"

Крајем мјесеца маја текуће године на интернету је постављена допуњена презентација једног дијела дигитализованих рукописа и инкунабула Ватиканске апостолске библиотеке. Презентација је доступна на италијанском, енглеском и јапанском језику. У склопу пројекта дигитализације, који је почео 2010. године, до сада је дигитализовано 4794 рукописа и 658 инкунабула доступних на адреси http://digi.vatlib.it/.

Неке од ових књига биле су доступне на интернету и раније – од 2013. године. Међутим, новост је то што се међу дигитализованим древним грчким, латинским, јеврејским, арапским и многим другим рукописима сада налази и десет словенских рукописних књига, од којих су већина Србуље, тј. књиге писане српском редакцијом старословенског језика.

Словенски рукописи се врло лако и детаљно могу прегледати online на адреси: http://digi.vatlib.it/mss/Vat.slav, a фотографије се могу и преузети у високој резолуцији. Међу овим рукописима посебно је драгоцјен и интересантан, али на жалост непотпун рукопис – свитакvat. slav. 9, првобитно датован у XII, а касније у XIVвијек,на којем је исписана Литургија Св. Јована Златоуста. Рукопис је могуће погледати овдје: http://digi.vatlib.it/view/MSS_Vat.slav.9

Извор: Епархија зворничко-тузланска