Ваведење Пресвете Богородице у Богословији Светог Саве

Ваведење Пресвете Богородице у Богословији Светог Саве

На празник Ваведења Пресвете Богородице, у име Његове Светости Патријарха српског Г. Иринеја, Његово Преосвештенство викарни Епископ ремезијански Г. Андреј посетио је Богословију Светог Саве у Београду и служио Свету Архијерејску Литургију са свештенством, ђаконима, професорима и ученицима.

Певао је хор академика Димитрија Стефановића, као и хор Богословије Светог Саве на челу са диригентом г. Миланом Милијановићем. 

Епископу су саслуживали ректор Богословије др Драган Протић, протојереј-ставрофор Драгомир Убипариповић, јеромонах Петар Крачун,  као и професори протођакон Милан Ковачевић и ђакон Верољуб Сандо. Поред ученика, Литургији је присуствовао и верни народ који традиционално долази у ово свето училиште на Свето причешће прве недеље или суботе Божићног поста.

Посебну пажњу привукла је беседа Епископа Андреја који је рекао да су бездетни родитељи Пресвете Богородице дали завет да ће ако добију дете – посветити га Богу. Како је Владика истакао: „Празник Ваведења Пресвете Богородице је велики празник и почива на протојеванђељу Јаковљевом у којем се описује да је Пресвета Богородица била од самог рођења посвећена Богу. Када је имала две године, Свети Јоаким је желео да је одведе у храм, али је мајка, Света Ана, рекла да је сувише мала и да ће је одвести идуће године. Када је одведена у храм, благодат Духа Светога сишла је на првосвештеника и он ју је увео у светињу над светињама, где је иначе само првосвештеник у Старом завету смео да уђе. “ Епископ је извео дивну метафору о потреби припреме за Свето сједињење с Богом и рекао: „Мили богослови, и вас су родитељи, пославши вас овде, посветили Богу. Ви се спремате за најсветију службу у нашем мученичком народу захваљујући томе што су вас родитељи послали у Богословију. Зато вам је потребна и духовна припрема, и унутрашњи и спољашњи живот по Богу“.

У даљем излагању Епископ Андреј је рекао да су свугде по свету либерална теологија и наука потисле разговор о Богу тако да је потребно више комуницирати са људима и да би многи желели да говоре јер су жељни Бога живога. Као дугогодишњи шеф кабинета за међуконфесионалне односе, полиглота и рођен у свештеничкој православној породици у Немачкој, дубоко је убеђен да научни и теолошки свет нема исто мишљење о Србији као што га имају политичари и да је тај свет – елитни и научни - лишен предрасуда које нам сплићена светска политика нуди и због тога је потребна комуникација са светом. Нагласио је да ће се он, као шеф Кабинета Његове Светости, трудити да многе представнике наших братских, православних цркава и других конфесија упозна са ширином душе и чистотом вере нашег православног света. 

Владика се љубазно захвалио рекотру Богословије др Драгану Протићу на топлом гостопримству и посебно поздравио академика Димитрија Стефановића као пријатеља његовог покојног оца, проте Добривоја Ћилерџића, с којим је академик Стефановић у нека стара, тешка, атеистичка и тоталитарна времена делио добро и зло, и сведочио православну веру.    

Проф. Горан Раденковић