Ваведење у цркви цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу Свету литургију на празник Ваведења Пресвете Богородице 4. децембра, служио је протојереј Дарко Пејић.

Послије литургије и причешћа вјерника отац Дарко се обратио вјерном народу пригодном бесједом, пожељевши им срећан и благословен овај велики празник.

“Сваки празник посвећен Богомајки је радост свакој хришћанској души и сваком који страда и потребује утјеху од Господа, јер је Богомајка измољена од Господа молитвом престарјелих родитеља. Иако дуго нису имали дјеце, Бог им је дао утјеху, и то не било какву него Богомајку – Богородицу. А они су заузврат обећали да ће је посветити Господу. Тако су је са три године одвели у храм, и она се сама попела и прешла 15 степеника. Испраћена од бројних рођака и пријатеља, њу је у храму дочекао првосвештеник Захарије и увео у дио у којем се налази Светиња над светињама, у којем је само једном годишње улазио првосвештеник, и то на велики празник Пасхе. Међутим, то је назначење да је Она од почетка посвећена Богу. И до 12 године провела је у храму у непрестаној молитви. Молитвом рођена, молитвом живјела, Она је сама постала храм Бога Живога, јер се кроз њу Родио и Оваплотио Син Божији. Свети Оци кажу да се ни име саме Пресвете Богородице не изговара без молитве. И када би узели црквене књиге видјели би да у њима највише служби акатиста, пјесама, и ријечи за помоћ, молитве и слављења упућена Богомајки. Нека би Бог молитвама њеним сачувао овај народ и овај град на Христовом и Богородичином путу, путу непрестане молитве и непрестаног служења Богу”, бесједио је отац Дарко.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка