Важне активности и догађаји у јужноафричкој парохији - новембар 2009.

Предавање и сусрет са руским дипломатама у амбасади Руске Федерације и резиденцији руског амбасадора г. Анатолија Макарова

У руској амбасади у Преторији, на позив Његове Екселенције амбасадора Руске Федерације у Јужној Африци г. Анатолија Макарова, старешина српског православног храма у Јоханесбургу архимандрит Пантелејмон одржао је предавање о Косову и Метохији за све руске дипломате и запослене у руској амбасади. У руској амбасади у Јужној Африци запослено је двадесет шест дипломата (двадесет троје је присуствовало предавању). Предавању је такође присуствовао и старешина руског православног храма у Јоханесбургу протојереј Јован.

Предавање је отворио Његова Екселенција амбасадор Анатолиј Макаров представљајући оца Пантелејмона руским дипломатама као свог пријатеља и пријатеља руске заједнице и руске парохије у Јужној Африци, најављујући потребу и важност разговора о Косову и Метохији и уопште значај који има решавање косовског проблема за целокупну Међународну Заједницу и све државе чланице Уједињених Нација. Амбасадор је у својој најави такође подвукао подршку коју Руска Федерација пружа Србији у њеној праведној борби за сведочење истине, у проналажењу праведног решења за косовски проблем и пренео оцу Пантелејмону чврста уверавања да ће Руска Држава и њен народ остати истрајни, непоколебљиви и одлучни у том свом ставу.

Отац Пантелејмон се захвалио Његовој Екселенцији на позиву и указаном поштовању и поверењу, на топлим речима добродошлице и подршке, и такође заблагодарио присутним дипломатама који су поред својих великих обавеза издвојили време да пажљиво саслушају из прве руке предавање и сведочење о Косову и Метохији. Старешина српског православног храма у Јоханесбургу је упознао слушаоце са кратком историјом Косова и Метохије, значајем који има ова колевка, срце и душа српске државе и народа за све Србе, а затим изнео сведочење о савременим страдањима и тешким условима живота у којима зиве Срби на Косову и Метохији, истакавши да је живео седам година по манастирима Рашко-призренске епархије пре него што је са благословом Његове Светости Патријарха Српског г. Павла и Његовог Преосвештенства епископа Рашко-призренског и Косовско-метохијског г. Артемија послат на службу Богу и своме роду у Јужну Африку.

Отац Пантелејмон је истакао да је од доласка мировне мисије УН на КиМ, убијено 1500 Срба, исто толики број несталих и киднапованих за цију се судбину не зна, 150 цркава и манастира срушено и оскрнављено и преко 250 000 Срба избегло (од којих се једва 1% до сада вратило на своја вековна огњишта). Подсетио је руске дипломате и да висе од две трећине држава чланица УН није признало бесправно самопроглашену независност такозване државе Косово и да сви чврсто верујемо у Божију правду и истину да ће тако и остати и да ће већина у Међународној Заједници остати на својим позицијама поштујући међународно право и поредак, нагласивши веома значајну улогу Русије која предводи велику већину земаља које подржавају Србију на путу сведочења истине и заштите међународног права и људских права.

Затим су уследила многобројна питања присутних дипломата на која је отац Пантелејмон одговарао из прве руке сведочећи истину о Косову и Метохији. На крају предавања о. Пантелејмон је предао на поклон амбасадору г. Макарову вредну књигу сведочења о Косову и Метохији на енглеском језику, а руске дипломате су захваљивале о. Пантелејмону на веома поучном, сликовитом и исцрпном предавању које су били у прилици да чују. У част старешине српског храма у Јоханесбургу и традиционалне братске љубави, Његова Екселенција амбасадор г. Анатолиј Макаров, после завршеног предавања, приредио је ручак у својој резиденцији којем су присуствовали српски и руски свештеник и неколико руских дипломата. За ручком су се чуле многобројне здравице (по руском обичају) које су протекле у знаку изражавања подршке и љубави између два словенска и православна народа и подсецања на нераскидиве крвне и духовне везе руског и српског народа.

Славе у православним црквама у Бриxтону и Оранџ Груву

Поводом празника и прослава Св. Архангела Михаила и Св. Нектарија Егинског (по григоријанском календару кога прати локална Александријска Црква), отац Пантелејмон је као представник СПЦ узео учешћа у овим прославама у храмовима Св. Николаја Јапанског у Брикстону и Св. Нектарија Егинског у Ориндз Грову. У храму Св. Николаја је после одслужене празничне вечерње службе, пресекао славски колац, благословио жито и поздравном беседом честитао славу Аранђеловдан петочланој породици ђакона Стивена Хејса (бившег протестантског пастора), која је на овај велики празник пре двадесет година примила Православну веру. Захваљујући својим српским пријатељима породица оца Стивена је сазнала за српски православни обичај прослављања Крсне Славе (дана када су наси преци примили Православље), а овдашњи Срби су их научили и како да спремају славски колац и славско жито. У својој беседи о. Пантелејмон је на енглеском језику поучио присутне вернике о овом лепом српском духовном обичају.

Наредног дана у храму Св. Нектарија Егинског, служено је свечано вечерње богослужење у част прославе овог великог савременог грчког светитеља који је живео у 20. веку. У богослужењу су узели учешћа Његово Високопреосвештенство митрополит Јоханесбурга и Преторије г. Серафим, Његово Високопреосвештенство митрополит Великог Трнова (Бугарска) г. Григорије и свештенство насе митрополије међу којима и представник СПЦ отац Пантелејмон. Храм Св. Нектарија је био испуњен верним народом, а у цркви се чува као велика светиња која је донета из Грчке епитрахиљ светог Нектарија. Свети Нектарије је савремени чудотворац коме притиче непрегледно мноштво верног народа (као код нас Св. Василије у Острогу). До сада је забележено мноштво исцељења код светитељевих моштију, а највише се цуло за исцељења оних који болују од распрострањене савремене болести познатије у народу као рак. Свети Нектарије Егински моли Бога за нас и за нас српски народ!

Пријем у резиденцији амбасадора Бугарске - Њ. Е. г. Волође Нејкова

У част прве посете црквеног великодостојника и високог представника Бугарске Православне Цркве митрополита Григорија Јужној Африци, Његова Екселенција амбасадор Бугарске у ЈАР г. Волођа Нејков приредио је свечани пријем и ручак у својој резиденцији у Преторији. Пријему су присуствовали: Његово Високопреосвештенство митрополит Јоханесбурга и Преторије г. Серафим, Његово Високопреосвештенство митрополит Великог Трнова (Бугарска) г. Григорије, представник Српске Православне Цркве у Африци архимандрит Пантелејмон, представник Московске Патријаршије у Африци протојереј Јован и председник бугарске заједнице у Јужној Африци г. Михаил Мутавдзиев.

Повод посете митрополита Григорија Јоханесбургу је иницијатива чланова бугарске заједнице који зиве у Јужној Африци да се са благословом патријараха Теодора и Максима оснује прва бугарска парохија у овој афричкој држави и подигне православни храм Св. Кирила и Методија. За време свечаног ручка, домаћин амбасадор г. Нејков је поздравио присутне госте и изразио своју радост због прве посете бугарског епископа Јужној Африци и обећао сву помоћ у реализовању овог значајног духовног пројекта. Председник бугарске заједнице г. Михаил је истакао да у Јужној Африци зиви око 20 000 Бугара и да је са благословом Александријске Цркве сазрело време за оснивањем бугарске парохије. Такође је пред присутним гостима, у име бугарске заједнице изразио своју велику захвалност оцу Пантелејмону на помоћи и доброј сарадњи у последњих седам година истакавши да велики број чланова бугарске заједнице с времена на време посећује српски православни храм Св. апостола Томе и да отац Пантелејмон несебично свакоме од њих излази у сусрет у недостатку присуства бугарског свештеника у овој земљи.

Митрополит Серафим и отац Јован су изнели своја искуства приликом оснивања нових православних парохија у нашој митрополији. Митрополит Григорије је захвалио на гостопримству и истакао да је ово сам почетак и да је потребно још пуно труда уложити да би се остварила ова благословена намера. На крају је отац Пантелејмон изразио своју радост сто се са нама налази Митрополит Великог Трнова, града који је био последње земаљско одредисте првог српског просветитеља, светог оца нашег Саве Српског и пожелео пуно успеха у остваривању светог дела изградње још једне православне цркве у Јужној Африци.

Свечаност у школи Св. Атанасија Александријског у Тембиси

У Православној Хришћанској школи Св. Атанасије у Тембиси (црначком предграђу Јоханесбурга) завршена је још једна школска година. Директор школе је позвао старешину српског православног храма у Јоханесбургу архимандрита Пантелејмона да буде почасни гост и да додели награде и дипломе најбољим ђацима. Ова љубав, поштовање и поверење између локалних наставника, родитеља, ђака и оца Пантелејмона датира од пре неколико година из времена када је отац Пантелејмон започео са редовним посећивањем школе и држањем часова веронауке за све ђаке. Касније се сарадња наставила на висе поља, настављено је са часовима, слузила су се богослужења у школи, оствариване су узајамне посете поводом разних прослава, а круна свега је била прошлогодишње саборно крштење четрдесет двоје наставника, родитеља и ђака. У овој школи сада редовно слузи локални православни свештеник отац Јоханес.

Школска прослава је започела извођењем програма у коме су учествовала деца из свих осам разреда. Затим су се окупљеним родитељима и ђацима (њих око две стотине) обратили директор школе и наставници, истичући између осталог велики допринос и труд који је уложио отац Пантелејмон у развоју и напретку школе. О. Пантелејмон се захвалио на речима пуним љубави и искрене благодарности и обећао да ће и даље сарађивати са школом и помагати је првенствено духовно истичући да је за свеукупни напредак најважније да се нашом вером и трудом у духовном животу приближавамо Богу и једни другима, а онда ће се напредовати и у учењу и у сваком другом добром делу. На крају прославе о. Пантелејмон је многобројним ђацима поделио поклоне и дипломе, а директор школе је предао и о. Пантелејмону дар од свих запослених у школи као залог узајамне братске љубави и искреног поштовања и благодарности.

Чланови Црквеног Одбора из Јоханесбурга