ВДС: Митровдан у Дому за старе на Карабурми

ВДС: Митровдан у Дому за старе на Карабурми
ВДС: Митровдан у Дому за старе на Карабурми
ВДС: Митровдан у Дому за старе на Карабурми
ВДС: Митровдан у Дому за старе на Карабурми

Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдскo-карловачке и Милосрдне секције храма светог Александра Невског одазвали су се позиву да дођу на славу и 8. новембра 2012. године, на Митровдан, буду гости у Дому за старе, стационару у Диљској на Карабурми.

У Дом су стигли после свете Литургије, честитали славу и донели домаћинима добро вино и једну изузетну књигу, „Азбучник спасења”, избор из дела светог владике Николаја, „Златоустог наших дана”, како га је назвао Свети Јован Шангајски. Све је већ било спремно за долазак свештеника, а сала у потпуности испуњена нашим најстаријим суграђанима. Протојереј-ставрофор Илија Росић,  парохијски свештеник при овоме дому, стигао је у договорено време и преломио колач који су приликом певања славског тропара окретали свечари: корисници Дома, управа и особље.

Прота Илија је благословио присутне, честитао славу и пожелео свима добро здравље и успех у раду. Рекао је да ће се ускоро поново видети, кад буде дошао да их исповеди и причести за време предстојећег Божићног поста.

Управница гђа Олга Николић је честитала славу и пожела окупљенима да их Бог чува, да уживају у сваком дану и да се труде да што боље искористите време које имају на располагању.

Сви су послужени житом и вероватно су се многи уз молитву приликом сечења колача и мирис тамјана подсетили на дане када су у својим домовима славили крсну славу и молили се и благодарили Богу.

Затим је изведен програм који су припремили и извели пензионери организовани при Геронтолошком центру Београд у чијем саставу је овај дом и други домови које посећује Милосрдна секција. Група „Палилулски славуји” је отпевала више песама; било је и солиста и пензионерки песникиња које су рецитовале своје песме. Присутни у сали су тапшали и певали рефрене најпопуларнијих народних песама.

Међу учесницима програма било је и осамдестогодишњака, што никад не бисмо претпоставили да нам у одговору на наше питање колико имају година нису одговорили да имају преко 80 година. Гђа Љубинка Панајотовић, драмска уметница аматер, у својој 81. години живота са пуно оптимизма рецитовала је своју песму „Што ја волим треће доба”.

При сусрету са нашим најстаријим суграђанима и ми се често питамо како користимо своје време и како би требало да га користимо да нам буде на спасење. Прави и добро познати одговор чули смо данас и чујемо га увек приликом сечења славског колача као одговор на свештениково питање „Христос међу нама! – Јесте и биће!” У томе се састоји наша слобода и одговорност како користимо своје време јер ће „Христос бити међу нама” само ако живимо по Јеванђељу и испуњавамо заповести Божје.

Извор: ВДС