ВДС: Посета Дому Стационару у Диљској

ВДС: Посета Дому Стационару у Диљској
ВДС: Посета Дому Стационару у Диљској
ВДС: Посета Дому Стационару у Диљској
ВДС: Посета Дому Стационару у Диљској

У духовном надахнућу Крстопоклоне недеље волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства после свете Литургије дошли су у посету Дому Стационару у Диљској. Као и увек врло љубазно су дочекани од особља и од корисника Стационара који делимично или потпуно зависе од туђе бриге и неге.

Посета је била најављена и испред трпезарије је била припремљена мала добротворна изложба радова корисника Дома, махом пензионера чију израду су личним ангажовањем помогле управница Дома гђа Марија Илић и радница терапеут гђа Данијела Васић Ђукановић. Изложбу је представила корисница гђа Персида која је посебно желела да истакне ангажовање управнице госпође Марије и   терапеута госпође Данијеле. Поред је био и пано с ручним радовима госпође Данице Павловић. Њихова лепота, разноврсност и склад шара говоре о вештини госпође Данице а њу подсећају на време кад се бавила ручним радом. Она је волела да хекла и да поред свих других бројних обавеза направи нешто лепо за своју кућу и породицу.

У току посете волонтери су поделили воће, мале молитвенике и „Православље“ и поред дружења у трпезарији обишли кориснике по собама. Наши најстарији суграђани нас већ добро познају и воле што долазимо испред Српске православне цркве. Многи желе да се причесте а неки су се већ у току Часног поста причестили доласком свештеника у Дом. Сваки разговор је био и животна прича у малом и прилика да се са неким поделе сећања на лепе и тешке тренутке у животу. Било је питања о вери и присутна жеља да се боље разуме Свето Писмо. Разговарали смо и о ношењу животног крста, смирењу, помоћи Божијој и праштању онима који су нас заборавили или оставили. Наша стара познаница песникиња Љиљана је била пуна приче о њеним унуцима који су је недавно у току распуста посетили. Сусрет са јеромонахом Серафимом у његовој соби био је на обострану радост и прилика да Тамара и Тања из Милосрдне секције отпевају Васкршњи тропар. По лепом времену разговарало се  и у дворишту.                     

Време дружења је прошло брзо а срдачан пријем особља и корисника Стационара који су упућени једни на друге и  живе као у једној великој породици причињава и волонтерима Милосрдне секције велику радост. Смирење са којим наши саговорници носе крст телесне немоћи, старости и болести је увек велика поука да се треба ослободити сувишних овоземаљских брига и док је време пажљиво живети и ревновати за Славу Божију и своје спасење.

Извор: ВДС