ВДС: Посета Дому за старе на Карабурми

ВДС: Посета Дому за старе на Карабурми
ВДС: Посета Дому за старе на Карабурми
ВДС: Посета Дому за старе на Карабурми
ВДС: Посета Дому за старе на Карабурми

Дечји хор „Гаврилчићи” уочи Детињаца песмом обрадовао најстарије суграђане у Дому за старе у Диљској на Карабурми

Чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдскo-карловачке су уочи Детињаца, у суботу 22. децембра 2012. године, посетили Дом за старе у Диљској на Карабурми и довели посебне госте,  дечји хор „Гаврилчићи” који пева при храму светог архангела Гаврила.

Деца су врло успешно извела свој програм Божићњих песама. Припремљена је одговарајућа кореографија која је помогла да се дочара атмосфера Витлејемске пећине и поклоњење Богомладенцу Христу пастира и мудраца. Звонки дечји гласови, њихова игра и речи песама унели су радост у велику трпезарију Дома и обрадовали најстарије суграђане који су ту били окупљени. „Гаврилчићи” су на крају програма извели своју омиљену песму „Добро дош`о Христе - Људи радујте се!”. Госпођа Ивана Сремац Стојановић, диригент хора, је пожелела да Господ свима подари добро здравље и оно што је најбоље из своје ризнице и да се заједно са децом сви „Радујемо Господу, да гледамо да га славимо свим срцем, да му певамо.”

Особље Дома је као и увек било срдачно и предусетљиво и све присутне, госте и домаће, послужило домаћом штрудлом са јабукама, посном. Ни чланови Милосрдне секције ВДС-а нису у посету дошли празних руку - донели су јужно воће и „Православље” и посетили најстарију корисницу Дома која је напунила 100 година. Наши најстарији суграђани су аплаузом изражавали задовољство слушајући Божићне песме.

Цео програм је припремила и увежбала г-ђа Ивана Сремац Стојановић. Рекла је да су чланови хора деца која стално долазе у цркву на богослужење, на свету Литургију. Различитог су узраста - од две године до ученика шестог-седмог разреда основне школе. Пред велике празнике увек при храму светог архангела Гаврила има дешавња у која су укључена деца. Пред Васкрс се фарбају јаја, а сад су спремљени симболични поклончићи за Детињце тако да ће тог дана сви у цркви после свете Литургије добити поклончић.

Деца која славе Господа су сигурно велика радост за све. На првом месту за саме родитеље, јер су послушали Спаситељеве речи, „Пустите децу да долазе к мени и не браните им, јер је таквих Царство Божије” (Мк.10,14) и тако својој деци пружили оно најважније за њихов живот и спасење. Али ови родитељи су тиме показали и бригу за своје спасење, јер свети Јован Златоусти каже „Ко је немаран према својој деци, ако је у другим погледима и сасвим на месту, заслужиће крајњу казну за тај грех. Све треба да вам буде споредно у поређењу са бригом за децу и са трудом да их подигнемо „у васпитању и науци Господњој” (Еф. 6,4). А знамо да је темељ те науке љубав, која се на друге, а посебно децу најбоље преноси личним примером. А где је љубав ту су  чврсте породичне везе и међусобно разумевање.

Везивање и даривање деце и родитеља о празницима  Детињци, Материце и Очеви је симболичан израз те љубави и  радосна припрема у недељама које претходе Божићу да се прослави празник Рождества Христовог и у срцима и животу породице осети благодат празничног поздрава „Мир Божији Христос се роди”.

Извор: ВДС